Orban: Demokratija je ponovo uspostavljena u Austriji, izabrana vlada koja ne želi imigraciju

"Imigrantska politika EU ne daje rezultate. Štaviše, ne samo da ne daje rezultate, već je ona spektakularno propala. Jasno je da Evropljani ne žele imigrante, dok nekoliko evropskih lidera još uvijek forsira propalu imigrantsku poltiku", kazao je Orban
1 komentar(a)
Mateuš Moraviecki, Viktor Orban, Foto: Reuters
Mateuš Moraviecki, Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2018. 17:51h

Premijeri Mađarske i Poljske, Viktor Orban i Mateuš Moraviecki, rekli su danas da podrška antiimigrantskoj politici njihovih zemalja jača u Evropskoj uniji.

Orban i Moraviecki su na zajedničkoj konferenciji za medije u Budimpešti istakli primjer Austrije, gdje su konzervativci i nacionalisti formirali koalicionu vladu u decembru.

"Demokratija je ponovo uspostavljena u Austriji, jer su Austrijanci koji odbijaju imigraciju izabrali vladu koja takođe ne želi imigraciju. To će biti slučaj svuda u Evropi i vjerujem da je to samo pitanje vremena", rekao je Orban.

Moraviecki, koji je Mađarsku izabrao za destinaciju prve bilateralne posjete otkako je prije mjesec dana preuzeo funkciju, rekao je da pitanje imigracije postaje "sve toplije" u EU i da "djeluje da se razvija" u njihovom smjeru.

Dvojica premijera su ponovo odbacili plan EU za raspoređivanje izbjeglica po članicama Unije i istakli svoj doprinos naporima za poboljšanje situacije na Bliskom istoku, čiji je cilj da što više ljudi ostane u tom području.

"Imigrantska politika EU ne daje rezultate. Štaviše, ne samo da ne daje rezultate, već je ona spektakularno propala. Jasno je da Evropljani ne žele imigrante, dok nekoliko evropskih lidera još uvijek forsira propalu imigrantsku poltiku", kazao je Orban.

Poljskoj prijete moguće sankcije EU zbog urušavanja demokratskih principa, uključujući nedavne korake na povećanju kontrole izvršne vlasti nad pravosuđem. Do

k je Orban ranije obećavao da će blokirati kaznene mjere EU protiv Poljske, nijedan od njih dvojice danas nije pomenuo tu temu tokom zajedničke konferencije u mađarskom parlamentu.

Bonus video: