EU: Novi projekat za podršku vakcinaciji i zdravstvu na Zapadnom Balkanu

Među planiranim aktivnostima su i razvoj i testiranje planova pripravnosti za vanredne situacije, obuka zdravstvenih radnika i razvoj sistema za upravljanje informacijama o vakcinaciji

4938 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

EU je u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula novi regionalni projekat vrijedan više od sedam miliona eura za podršku bezbjednoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva na Zapadnom Balkanu.

Realizacija projekta će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem i vakcinaciju protiv kovida-19, uključujući vakcine iz programa Kovaks i preko mehanizma za dijeljenje vakcina sa članicama EU, saopštila je danas Evropska komisija.

Takođe će projekat EU pomoći da se unaprijedi otpornost regiona na zdravstvene krize i podrži Zapadni Balkan na putu ka održivom finansiranju univerzalne zdravstvene zaštite.

Među planiranim aktivnostima su i razvoj i testiranje planova pripravnosti za vanredne situacije, obuka zdravstvenih radnika i razvoj sistema za upravljanje informacijama o vakcinaciji.

"Novim projektom za podršku vakcinaciji na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja da ispunjava obavezu da podrži partnere (u regionu) u suočavanju sa pandemijom", rekao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je rekao i da novi projekat ide na paket od 70 miliona eura za podršku pristupu vakcinama u regionu i nabavku potrebne opreme.

Bonus video: