Zeder ulazi u trku za kancelara

Njemački konzervativci pod pritiskom da izaberu kandidata za nasljednika Angele Merkel

3545 pregleda 1 komentar(a)
Markus Zeder, Foto: Reuters
Markus Zeder, Foto: Reuters

Bavarski premijer i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder kazao je juče da je spreman da uđe u trku za konzervativnog kandidata za njemačkog kancelara na izborima u septembru i istakao da će to pitanje uskoro i prijateljski riješiti sa Arminom Lašetom, njegovim rivalom i šefom sestrinske Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

„Ako je CDU voljan da me podrži, biću spreman“, rekao je Zeder na sastanku vodećih članova parlamentarne grupe.

„Markus Zeder i ja smo danas dugo razgovarali. Obojica želimo da se kandidujemo za kancelara“, kazao je Lašet na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema istraživanjima javnog mnjenja Lašet zaostaje za Zederom, ali kao lider veće CDU on ima podršku uticajnih pokrajinskih premijera.

Kako se bliže izbori u septembru, konzervativci traže odluku o kandidatu kako bi se okončale spekulacije koje naglašavaju podjele. Lašet je kazao da bi naredni korak mogao uslijediti danas na sastanku odbora CDU i CSU, ali nije iznio rok do kada bi odluka mogla biti donijeta.

„Želimo da pobijedimo na izborima na jesen - to je glavni cilj. Sada razmišljamo o najboljoj formaciji“, kazao je Zeder.

Lašet, 60, je centrista za kojeg smatraju da bi nastavio putem Angele Merkel, mada se sukobljavao sa njom zbog ograničenja u vezi sa koronavirusom. Njegova popularnost kao premijera najnaseljenije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije opala je zbog haotične reakcije tokom pandemije.

Zeder, 54, je politički operativac koji je stao na stranu Merkelove tokom pandemije. Nijedan lider CSU nikada nije postao njemački kancelar, podsjeća Rojters. Merkelova do sada nije eksplicitno podržala nijednog kandidata mada je nagovijestila da će podržati lidera CDU.

Socijaldemokrate su za svog kandidata nominovale ministra finansija Olafa Šolca

Bonus video: