Zbog Bregzita sve više robe sada ide preko Sjeverne Irske

Uvođenje provjera za neke robe otkako je Britanija krajem prošle godine napustila trgovinsko područje EU izazvalo je nagli pad isporuka između dvije susjedne zemlje i povećani promet na brodskim linijama iz Irske u kontinentalnu Evropu

2536 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veliki broj kompanija između Irske i Velike Britanije počeo je da preusmjerava robu preko Sjeverne Irske kako bi se izbjegle birokratiju i kašnjenja nakon Bregzita.

Uvođenje provjera za neke robe otkako je Britanija krajem prošle godine napustila trgovinsko područje Evropske unije izazvalo je nagli pad isporuka između dvije susjedne zemlje i povećani promet na brodskim linijama iz Irske u kontinentalnu Evropu.

Ali dio tereta sada se preusmjerava kroz Sjevernu Irsku koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je direktor dablinske luke Dublin Eamon O'Rejli, prenosi Hina.

Ta luka, najveća u Irskoj, u prvom tromjesečju izvijestila je o padu obima trgovine između Irske i Britanije za 29 odsto. Nasuprot tome, količina robe koja ulazi i izlazi iz luka u Francuskoj, Belgiji i Holandiji u istom periodu je povećana za 26 odsto, a između dablinske luke i evropskih luka za 18 odsto.

"Kao da se vraćamo u prošlost"

"Preusmjeravanje velikog broja isporuka preko sjevernoirskih luka zabrinjava. Kao da se vraćamo u prošlost. Davne 1990. godine, prije uspostave jedinstvenog evropskog tržišta, više od trećine isporuka išlo je preko sjevernoirskih luka, a ne dablinske luke", dodao je O'Rejli.

Lučki operateri će tek kasnije ove godine precizno znati koliko su im zbog novog graničnog režima smanjeni poslovni rezultati i hoće li ta dislokacija prometa biti trajna.

Decenijama su irski trgovci robu u ostatak Evrope isporučivali preko Britanije, koristeći kratki morski prelaz do luka u Velsu, a zatim i do Francuske. U dablinskoj luci vjeruju da će takozvani britanski most u sljedećim mjesecima ponovno biti uspostavljen kao brza i isplativa opcija.

Bonus video: