Trijumf Ujedinjene Rusije tek kad su pristigli elektronski glasovi

Pobjeda Ujedinjene Rusije, partije u čijem osnivanju je učestvovao Vladimir Putin, je očekivana budući da su njeni najglasniji kritičari, saveznici zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, spriječeni da se kandiduju nakon što ih je sud u junu proglasio ekstremistima.

12131 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruska vladajuća Ujedinjena Rusija ubjedljivo je pobijedila na izborima koje protivnici vlasti u Kremlju karakterišu kao najrepresivnije od pada Sovjetskog Saveza.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova centralna izborna komisija je objavila da je Ujedinjena Rusija osvojila skoro 50 odsto glasova, dok je za drugoplasiranju Komunističku partiju glasalo 19 odsto birača.

Razmjeri pobjede znače da će Ujedinja Rusija imati apsolutnu većinu u Državnoj Dumi koja ima 450 poslanika. To će vladajućoj partiji omogućiti da nastavi da implementira zakone bez oslanjanja na druge partije.

Pobjeda Ujedinjene Rusije, partije u čijem osnivanju je učestvovao Vladimir Putin, je očekivana budući da su njeni najglasniji kritičari, saveznici zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, spriječeni da se kandiduju nakon što ih je sud u junu proglasio ekstremistima.

Istraživanja uoči izbora ukazivala su da će nezadovoljstvo koje se nagomilavalo tokom godina zbog pada životnog standarda i optužbi za korupciju donekle podriti podršku Ujedinjene Rusije. Ipak, prema skoro finalnim rezultatima za Ujedinjenu Rusiju je glasalo samo četiri odsto manje birača nego na izborima 2016.

Oko 200 demonstranata, pristalica komunista, koji se osjećaju prevarenim, okupili su se sinoć na protestu u Moskvi.

Jedan od razočaranih komunista Mihail Lobanov bio je u prednosti u odnosu na ostale kandidate sve dok nijesu počeli da pristižu elektronski glasovi. “Znam da takav rezultat prosto nije moguć”, objavio je Lobanov na Tviteru, pozivajući ljude da se okupe kako bi razgovarali o “narednim koracima”.

Kandidati koji su se protivili Ujedinenoj Rusiji bili su u prednosti u više od polovine od 15 izbornih distrikta, ali su svi izgubili nakon što su pristigli elektronski glasovi.

”Ovo je sramota i zločin”, kazao je komunistički kandidat Valerij Raškin pristalicama, rekavši da će njegova partija nastaviti da protestuje dok, kako je kazao, falsifikovani elektronski rezultati u Moskvi ne budu preinačeni. On je najavio proteste za subotu.

”S tako kolosalnim brojem nepravilnosti, rezultati izbora za Državnu Dumu ne mogu biti priznati kao čisti, pošteni i legitimni”, kazala je Ljubov Sobal, saveznica Navaljnog.

Ona se nadala da će se kandidovati za parlament, ali je svim saveznicima Navaljnog zabranjeno da učestvuju nakon što su označeni kao ekstremisti. Saveznici Navaljnog su pokušali da smanje podršku Ujedinjenoj Rusiji onlajn kampanjom taktičkog glasanja koju su vlasti pokušale da blokiraju.

Izborne vlasti su saopštile da su poništile rezultate na biračkim mjestima gdje je bilo očiglednih nepravilnosti, a da su izbori generalno bili fer.

Prema riječima šefice Izborne komisije Ele Pamfilove glasanje je bilo izuzetno čisto i transparentno. Ona je kazala Putinu da će istražiti sve žalbe prije nego što u petak proglasi konačne rezultate.

Putin je dao kratku izjavu, zahvalivši biračima nakon što je Kremlj pohvalio rezultat, rekavši da je Ujedinjena Rusija potvrdila svoju ulogu kao vodeća partija. Kremlj je saopštio da su izbori bili konkurentni, otvoreni i pošteni.

Ishod izbora neće promijeniti politički pejzaž, a Putin, koji je na vlasti od 1999. godine, nastaviće da dominira do sljedećih predsjedničkih izbora 2024. Ovaj 68-godišnji lider i dalje je popularan kod velikog broja Rusa koji ga smatraju zaslužnim za obnovu nacionalnog ponosa i za suprotstavljanje Zapadu.

Prema preliminarnim rezultatima Komunistička partija je na drugom mjestu, a nakon nje su nacionalistička LDPR partija i Poštena Rusija, koje su obje osvojile po 7,5 odsto glasova. Ove tri partije uglavnom podržavaju Kremlj oko većine ključnih tema.

Nova partija nazvana “Novi ljudi” uspjela je da uđe u parlament s oko pet odsto glasova, pokazali su rezultati.

Na slavljeničkom skupu u sjedištu Ujedinjene Rusije, koji je prenosila državna televizija, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin uzvikivao je: “Putin! Putin! Putin!”.

Golos, organizacija za praćenje izbora, koju vlasti optužuju da je strani agent, zabilježila je hiljade nepravilnosti, uključujući prijetnje posmatračima i nelegalno ubacivanje listića u biračke kutije. Na društvenim mrežama objavljeni su snimci osoba koje donose gomile glasačkih listića u posudama.

Jedan penzioner iz Moskve, koji se predstavio samo kao Anatolij, kazao je da je glasao za Ujedinjenu Rusiju jer je ponosan na Putinove napore da obnovi status Rusije kao velike sile.

”Države poput SAD i Britanije sada nas otprilike poštuju kao što su poštovale Sovjetski Savez 1960-ih i 1970-ih... Anglosaksoni samo razumiju jezik sile”, kazao je on za Rojters.

Prema zvaničnim podacima izlaznost je bila oko 52 odsto što ukazuje na apatiju birača.

”Ne vidim svrhu da glasam”, kazala je jedna frizerka iz Moskve koja se predstavila kao Irina. “Sve je ionako već unaprijed odlučeno.”

SAD: Izbori nijesu u skladu s fer i poštenim procedurama

Američki Stejt department juče je saopštio da su izbori za Dumu u Ruskoj Federaciji održani “u uslovima koji nijesu u skladu s fer i poštenim procedurama”. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs takođe je kazao da SAD ne priznaju održavanje izbora na suverenoj teritoriji Ukrajine i da “potvrđuju nepokolebljivu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine”.

Britanija je takođe saopštila da izbori u Rusiji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratsku slobodu i da su protivni međunarodnim obavezama koje je preuzela ta zemlja. “Mjere koje su preduzele ruske vlasti da marginalizuju građansko društvo, ućutkaju nezavisne medije i isključe opozicione kandidate iz izbora podrivaju politički pluralitet”, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva inostranih poslova.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel kazao je da je blok primio k znanju izvještaje o ozbiljnim nepravilnostima.

Bonus video: