Novi bugarski premijer obećava zaokret u odnosu prema Sjevernoj Makedoniji

Bugarska prošle godine stavila veto na pregovore Sjeverne Makedonije o pristupanju EU zbog sporova oko istorije i identiteta

10015 pregleda 0 komentar(a)
Petković, Foto: REUTERS
Petković, Foto: REUTERS

Novi bugarski premijer Kiril Petkov nagovestio je da će Sofija prekinuti opstrukciju nastojanja Sjeverne Makedonije da se pridruži EU kada, narednih nedjelja, njegova vlada stupi na dužnost.

Petkov je takvo obećanje dao u intervjuu koji je danas objavio "Fajnenšel tajms", potvrdivši privrženost Bugarske NATO i Zapadu.

"Mi smo na pravoj strani politike NATO i EU, 100 odsto... Predložićemo novi proces (o Sjevernoj Makedoniji), veoma brz, sa ograničenim vremenskim okvirom, dug samo šest mjeseci", rekao je Petkov u intervjuu koji je vođen prije nego što je 13. decembra potvrđeno njegovo imenovanje za premijera.

FT piše da do zaokreta dolazi nakon što je Bugarska prošle godine stavila veto na pregovore Sjeverne Makedonije o pristupanju EU zbog sporova oko istorije i identiteta. Kritičari su tada optužili bivšeg bugarskog lidera desnog centra Bojka Borisova da je pribjegao nacionalizmu kako bi skrenuo pažnju sa višejmesečnih protesta protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su pod njegovim nadzorom.

Borisov je, dodaje list, svrgnut na izborima u aprilu, ali neuspjeh u dogovirima o koaliciji doveo je do novih izbora u julu i ponovo u novembru, kada je centristička partija Nastavljamo promjene (PP) Kirila Petkova osvojila oko četvrtinu glasova.

Podsjećajući da su Petkov i njegovi koalicioni partneri - Socijalistička partija, antieelitistička stranka Ima takvih ljudi (ITN) turbo-folk zvijezde Slavija Trifonova i liberalni predizborni savez Demokratska Bugarska - postigli dogovor o koalicionoj vladi FT prenosi izjavu Petkova da će nova vlada postaviti razgovore sa Sjevernom Makedonijom na nove osnove.

"Mi ćemo koristiti radne grupe . . . da se nađu rješenja o pitanjima kao što su zajedničke ekonomske aktivnosti, infrastruktura, kultura i istorija", rekao je on.

List podsjeća i da je bivša jugoslovenska republika Makedonija promijenila ime iz Republika Makedonija u Sejverna Makedonija kako bi riješila spor oko imena države sa Grčkom koja je zbog toga godinama blokirala Skoplje na putu ka EU, ali su se u međuvremenu pogoršali odnosi Sofije i Skoplja.

Mnogi Bugari osporavaju postojanje zasebnog makedonskog identiteta i jezika i neke događaje koji datiraju iz Drugog svjetskog rata, navodi list i dodaje da se Petkov suočava sa izazovom oblikovanja politike svoje vlade prema Sjevernoj Makedoniji.

Zagonetni lider ITN Trifonov je uoči izbora njegovao imidž ukorijenjen u romantičnom nacionalizmu koji u Bugarskoj podrazumijeva i tvrdnju da je Sjeverna Makedonija etnički i kulturno Bugarska, a njegovoj stranci koalicionim dogovorom pripalo je mjesto ministra inostranih poslova i ministra energetike, navodi FT.

List dodaje i da je nedavna anketa Galup internešenela pokazala da manje od 10 odsto Bugara direktno podržava težnje Sjeverne Makedonije da postane dio EU, dok više od 70 odsto podržava veto Bugarske na pristupne pregovore Skoplja dok se bilateralni nesporazumi ne riješe.

Petkov je rekao da je ITN konstruktivan partner u koalicionim pregovorima i da će oblasti o kojima se razgovaralo posljednjih mjeseci ostati na stolu.

"Na primjer, u makedonskim udžbenicima Bugarsku ne treba nazivati fašističkom", rekao je on, aludirajući na makedonske opise bugarskih trupa koje su okupirale ili, po bugarskom mišljenju, oslobađale i upravljale onim što je danas Sjeverna Makedonija tokom 1940-ih.

Petkov je rekao da će se njegova spoljna politika fokusirati na sprečavanje oružanih sukoba "bilo gde u susjedstvu", ali da zemlja ostaje usidrena na Zapadu.

"Želimo aktivnu i posvećenu ulogu Bugarske i u EU i u NATO. Ne želimo više da budemo loše dijete u zadnjem dijelu učionice", dodao je.

Bonus video: