Zbog otkaza i bolovanja francuske bolnice bez kadra

Razmjeri zaraze omikronom u Francuskoj dovode u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema

10347 pregleda 68 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ljekarka Abigael Debit iz urgentnog bloka sve više vremena provodi tražeći krevete za oboljele od kovida, bilo da je riječ o njenoj javno-privatnoj klinici nedaleko od Pariza ili u obližnjim bolnicama, dok zarazni omikron soj hara Francuskom.

Naučni podaci ukazuju da omikron, u poređenju sa deltom, predstavlja manji rizik od teških oblika bolesti, ali sami razmjeri zaraze ponovo dovode u pitanje funkcionisanje zdravstvenih sistema u Francuskoj i ostalim zemljama Evrope.

Medicinsko osoblje je iscrpljeno a u zdravstvenim ustanovama nema dovoljno kadra, što je rezultat ostavki i činjenice da je veliki broj ljekara i medicinskih sestara zaražen. U međuvremenu, zbog prijema velikog broja ljudi u bolnice često dolazi do premještanja pacijenata i odgađanja procedura koje nijesu urgentne.

”Sada imamo manje kreveta na odjeljenjima intenzivne njege i na kovid odjeljenjima u odnosu na prvi talas”, kazala je Debit za Rojters u pauzi između pregleda pacijenata u bolnici Sen Kamil.

Na odjeljenju kojim ona upravlja primaju se pacijenti kojima je potrebna hitna njega. Od ukupno 13 kreveta kovid pacijenti zauzimaju 10. Kovid odjeljenje njene bolnice, koje ima 29 kreveta, takođe je popunjeno. Oko 80 odsto pacijenata su nevakcinisani.

”Imamo dosta zaposlenih koji su na bolovanju, a dosta njih je i dalo otkaz...tokom raznih kovid talasa tako da postoji velika iscrpljenost”, kazala je Debit.

Stotine medicinskih radnika protestovale su u Parizu u utorak zbog malih plata i loših uslova rada. Sindikalna udruženja tvrde da je epidemija samo ubrzala višegodišnji pad uslova rada u francuskim bolnicama.

”Kovid je dobar izgovor, ali nije jedini razlog zašto je osoblje iscrpljeno. Medicinski radnici su iscrpljeni godinama”, kazala je medicinska asistentkinja Izabel Puljez koja je učestvovala u protestima.

Na ulice Francuske juče su u znak protesta zbog kako tvrde haotičnih mjera izašli i francuski prosvjetni radnici zahtijevajući bolju zaštitu od zaraze za učenike i zaposlene u školama. Ljuti na vlasti jer su svega dan uoči početka nastave nakon praznične pauze uvedene nove mjere nastavnici su, noseći transparente na kojima je pisalo “prekinite sa nepoštovanjem” i “dosta nam je vaših testova”, pozvali vladu da im obezbijedi FFP2 maske i da prestane da tako često mijenja pravila.

”Dostigli smo takav stepen očaja, umora i bijesa da nijesmo imali drugu opciju osim da organizujemo štrajk i pošaljemo snažnu poruku vladi”, kazala je liderka sindikata prosvjetnih radnika Elizabet Alen Moreno.

Bonus video: