"Putin je bijesan, mislio je da će sve biti gotovo za nekoliko dana"

Rat košta oko 20 milijardi dolara dnevno, a Rusiji nedostaje naoružanja, navodi se u objavljenom dokumentu

34821 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Detalj sa ulica Kijeva, Foto: Reuters
Detalj sa ulica Kijeva, Foto: Reuters

Poslanik Evropskog parlamenta i bivši načelnik generalštaba Estonije, general Riho Teras, podjelio je obavještajne podatke koje je, kako navodi, dobio od neimenovanog ukrajinskog oficira.

U objavi na Tviteru navodi da se informacija odnosi na sastanak u rezidenciji Vladimira Putina na Uralu.

“Tamo su se sastali oligarsi da niko ne bi pobjegao. Putin je bijesan, mislio je da će cijeli rat biti lak i da će sve biti gotovo za jedan do četiri dana”, rekao je ukrajinski oficir.

On navodi da Rusi nisu imali taktički plan.

“Rat košta oko 20 milijardi dolara dnevno. Rakete imaju za najviše tri, četiri dana, koriste ih štedljivo. Nedostaje im naoružanja, fabrike Tula i 2 Rotenberg fizički ne mogu ispuniti narudžbine za oružje. Puške i municija su najviše što mogu”, tvrdi on.

Oficir tvrdi da se sljedeće rusko oružje može se proizvesti tek za tri do četiri mjeseca, ili čak ni dotad. "Nemaju sirovina. Ono što se prije nabavljalo uglavnom iz Slovenije, Finske i Njemačke sada je nedostupno. Ako Ukrajina uspije zadržati Ruse deset dana, onda će Rusi morati ući u pregovore. Zato što nemaju novca, oružja ili resursa. Ipak, prema sankcijama su ravnodušni”, dodao je.

Ruska protivteroristička jedinica Alfa je u blizini Kijeva od 18. februara, navodi se. "Cilj je bio zauzeti Kijev i postaviti marionetski režim. Pripremaju provokacije protiv nedužnih civila – žena i djece – kako bi posijali paniku. Ovo je njihov adut."

“Cijeli plan Rusije zasniva se na panici – da se civili i oružane snage predaju, a Zelenski bježi. Očekuju da se Harkov prvi preda kako bi ostali gradovi slijedili primjer kako bi izbjegli krvoproliće. Rusi su šokirani žestokim otporom na koji su naišli. Ukrajinci moraju izbjegavati paniku! Udari projektilima služe za zastrašivanje, Rusi ih ispaljuju nasumično kako bi 'slučajno' pogodili stambene zgrade da bi napad izgledao veći nego što stvarno jeste. Ukrajina mora ostati jaka i mi moramo pružiti pomoć”, zaključio je on i apelovao na širenje informacije kako bi svijet shvatio koliko je važno pomoći Ukrajini odmah i bez oklijevanja.

Bonus video: