TikTok i Netfliks obustavljaju svoje usluge u Rusiji

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak potpisao zakon kojim će se širenje "lažnih vijesti" kažnjavati do 15 godina zatvora

2199 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

TikTok i Netfliks objavili su da obustavljaju svoje usluge u Rusiji nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak potpisao zakon kojim će se širenje "lažnih vijesti" kažnjavati do 15 godina zatvora.

"Nemamo drugog izbora nego da obustavimo prenos uživo i novi sadržaj na našoj video usluzi dok razmatramo sigurnosne implikacije tog zakona", objavila je ta društvena mreža u nizu objava na Tviteru.

Oni su dodali da to neće uticati na razmjenu poruka u aplikaciji.

Američka vlada osudila je u subotu novi medijski zakon u Rusiji kojim se prijeti do 15 godina zatvora za širenje, kako Kremlj navodi, lažnih vijesti.

Svoje poslovanje u Rusiji obustavlja i kompanija PricewaterhouseCoopers (PwC).

"S obzirom na okolnosti na terenu, odlučili smo da obustavimo našu uslugu u Rusiji", rekao je portparol Netfliksa. Već su ranije najavili da će obustaviti buduće projekte i akvizicije u toj zemlji.

U međuvremenu je PwC najavio da planira da svoju rusku kompaniju isključiti iz šire mreže.

"Odlučili smo da, u tim okolnostima, PwC ne bi trebalo da ima pridruženu kompaniju u Rusiji i da će stoga PwC Rusija napustiti mrežu", saopštio je globalni predsjednik kompanije Bob Moric.

Bonus video: