Istorijski rast cijene "crnog zlata" dok zapadni saveznici razmatraju zabranu ruske nafte

U ranom azijskom trgovanju cijena Brenta porasla je 18 odsto ili 11,84 američkih dolara na 129,8 po barelu, dok je američka sirova nafta WTI ojačala 10,29 na 126 dolara, pokazuju podaci portala oilprice.com, koji prati cijene na tržištu u stvarnom vremenu

7934 pregleda 57 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grozničavi napori kupaca na svjetskim naftnim tržištima da osiguraju dovoljne količine tog energenta zbog straha od potencijalnih nestašica izazvali su danas eksploziju cijena crnog zlata.

Nakon što je prošle sedmice porasla 21 odsto, evropska nafta Brent nastavila je da raste jutros zbog rizika da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropa uvesti sankcije na ruski izvoz nafte, prenosi SEEbiz.

U ranom azijskom trgovanju cijena Brenta porasla je 18 odsto ili 11,84 američkih dolara na 129,8 po barelu, dok je američka sirova nafta WTI ojačala 10,29 na 126 dolara, pokazuju podaci portala oilprice.com, koji prati cijene na tržištu u stvarnom vremenu.

"Ako Zapad zabrani većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki šok za globalna tržišta", rekao je Itan Haris, glavni ekonomista Bank of America (BoA).

Procjenjuje da bi gubitak od pet miliona barela iz Rusije mogao dovesti do udvostručenja cijene nafte na 200 dolara po barelu i smanjenja svjetskog ekonomskog rasta.

Haris ističe da je, osim nafte, divlji rast cijena zahvatio i sva tržišta roba, što se ne pamti niti jedne godine od 1915. nadalje. U prilog tome navodi da je nikl prošle sedmice skočio 19 odsto, aluminijum 15 odsto, cink 12 odsto, a bakar osam odsto, dok je pšenica na terminskom tržištu porasla 60 odsto, a kukuruz 15 odsto.

Prema mišljenju stručnjaka iz BoA, to će samo doprinijeti uzlaznom kretanju globalne inflacije.

Bonus video: