Ruske vlasti uhapsile naučnika: Osumnjičen za veleizdaju, navodno sarađivao sa kineskim službama

Nekoliko ruskih naučnika je uhapšeno i optuženo za izdaju posljednjih godina zbog navodnog prosleđivanja osjetljivog materijala strancima

2416 pregleda 0 komentar(a)
Novosibirsk, Foto: Shutterstock
Novosibirsk, Foto: Shutterstock

Ruske vlasti su uhapsile naučnika u Sibiru pod sumnjom za državnu izdaju zbog navodne saradnje sa kineskim bezbjednosnim službama, javila je u petak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na regionalne vlasti i njegovu porodicu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dmitrij Kolker, doktor fizike i matematike sa Novosibirskog državnog univerziteta, na čijem sajtu se navodi da je šef laboratorije za kvantne optičke tehnologije, priveden je pod optužbom za veleizdaju, navodi se u saoštenju pravosudnog odjeljenja Novosibirska.

Kolker i regionalni sud u Novosibirsku, jednom od najvećih gradova Rusije, koji se nalazi oko 2.800 km (1.750 milja) istočno od Moskve, nisu odmah odgovorili na pitanja poslata imejlom. Kolkerov advokat nije bio dostupan.

Nekoliko ruskih naučnika je uhapšeno i optuženo za izdaju posljednjih godina zbog navodnog prosleđivanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da je često razlog za hapšenja neosnovana paranoja, podsjeća Rojters.

Za ovo kazneno djelo zaprijećena je kazna do 20 godina zatvora.

TASS je naveo da je Kolkerova porodica rekla da je optužen za saradnju sa kineskim bezbjednosnim službama. Kolker je ranije držao predavanja na međunarodnoj konferenciji u Kini, a sada je prebačen u zatvor u Moskvi, rekao je njegov sin Maksim.

Kolkerova ćerka je rekla da je naučniku dijagnostikovan rak u četvrtom stadijumu, prenio je TASS.

Bonus video: