Zeman: Ne ulazim u opravdanost sankcija Rusiji, ali od njih nema svrhe

Češki predsjednik podsjetio je na primjer Kube gdje je bez obzira na sve blokade i embarga decenijama na vlasti ostajao Fidel Kastro, a takođe je upozorio da sankcije u državama protiv kojih su uvedene, izazivaju fenomen tvrđave pod opsadom
91 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2017. 11:56h

Predsjednik Češke Miloš Zeman tražio je danas u Savjetu Evrope u Strazburu da Evropska unija ukine sankcije protiv Rusije, navodeći da ne želi da ulazi u njihovu opravdanost, ali da one uopšte nisu efikasne.

Zeman je na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope rekao da sankcije prave još jednu liniju podjele u Evropi, dok ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu donose visoku popularnost jer Rusi imaju osećaj da su u tvrđavi pod opsadom i traže jakog lidera.

"Molim, shvatite me ispravno. Ja ne govorim o opravdanosti sankcija. Ja govorim o efikasnosti sankcija. A upravo danas njemački dnevnik Velt ima članak u kome se piše da EU tim sankcijama gubi, dok za Rusiju one ne znače ništa loše. To nije strategija gdje pobjeđuju svi, već strategija u kojoj svi gube. Isto kao što vidimo u slučaju Bregzita. Isto se može reći i o sankcijama (Rusiji)", kazao je Zeman.

Češki predsjednik podsjetio je na primjer Kube gdje je bez obzira na sve blokade i embarga decenijama na vlasti ostajao Fidel Kastro, a takođe je upozorio da sankcije u državama protiv kojih su uvedene, izazivaju fenomen tvrđave pod opsadom.

"Ako želite da povećate popularnost nekih lidera, ne govorim samo o Putinu, uvedite blokade i sankcije, jer psihološki nastupa fenomen opkoljene tvrđave. Tvrđavi pod opsadom potreban je jak lider. Njegova popularnost raste. Putin sada ima podršku 80 posto i verujem da je veliki dio te popularnosti isprovociran sankcijama", kazao je češki predsjednik.

Zeman je rekao da je Savjet Evrope organizacija čiji cilj jačane prijateljstvo među narodima, a ne da podsticanje podjela.

"Ja sam politički old tajmer. Jedno od mojih iskustava jeste da je vrlo teško stvoriti prijatelje ali vrlo lako steći neprijatelja. Evropa je kontinent podjeljen mnogim linijama, a jedna od njih je linija između Rusije i ostatka Evrope. Ne želim da pretjerujem. Neću da kažem da je to ponavljanje gvozdene zavjese, ali i dalje je to neka linija podjele", rekao je Zeman.

Predsjednik Češke podsjetio je da je Evropa kontinent od Atlantika do Urala, kako je govorio Šarl de Gol, a da se ne može isključiti iz njega Rusija, jer je Čajkovski jednako važan za Evropu kao Betoven, Dostojevski kao Šekspir, a Solženjicin kao Hemingvej, i da ne treba politički isključivati Rusiju iz Evrope, kad ionako ne može da se isključi njena kultura.

"Šta preporučujem umesto sankcija? Komunikaciju među ljudima na raznim nivoima. Imam iskustvo iz totalitarnog doba da su se komunisti ekstremno plašili fenomena ideološke diverzije. Oni su jednostavno nastojali da zatvore granice. Zato je postavljena gvozdena zavjesa, uvedena cenzura. Plašili su se da će obični ljudi na obje strane razgovarati, razmenjivati mišljenja. To što je nama potrebno danas jeste ideološka diverzija, drugačija, za mirnodopska vremena", rekao je Zeman.

Bonus video: