Berluskonijev ručak na kojem je svrgnut Dragi

Maratonski sastanak lidera italijanske desnice u raskošnoj vili bivšeg premijera postavio je Italiju na put vanrednih izbora

39413 pregleda 7 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Mateo Salvini i Đorđa Meloni u Rimu u oktobru prošle godine, Foto: Rojters
Silvio Berluskoni, Mateo Salvini i Đorđa Meloni u Rimu u oktobru prošle godine, Foto: Rojters

Jednog vrelog popodneva, neki od najuticajnijih italijanskih političara okupili su se u hladu luksuzne vile u jednoj od najekskluzivnijih četvrti Rima, ručali sabljarku i salatu, i skovali plan za obaranje vlade Marija Dragija.

Domaćin u vili “Grande” u utorak 19. jula bio je Silvio Berluskoni, italijanski milijarder i bivši premijer koji predvodi partiju desnog centra Forca Italija. Pored njega je bio Mateo Salvini iz desničarske lige, sa predstavnicima drugih grupa i saradnicima.

Sa zavjerenicima je preko telefona narednog dana razgovarala i Đorđa Meloni, opoziciona liderka koja je sada favorit da postane nova premijerka Italije na vanrednim izborima koji se održavaju na jesen.

Mario Dragi
Mario Dragifoto: REUTERS

U roku od 24 sata, Dragijeva sudbina je zapečaćena. Zavjerenici su povukli podršku njegovoj širokoj koaliciji i premijer nije imao izbora osim da ode u predsjedničku palatu, gdje je u četvrtak podnio ostavku.

Italiju sada očekuju mjeseci političke nestabilnosti. Vjerovatno će potrajati nekoliko nedjelja nakon izbora 25. septembra prije nego što nova koalicija bude sastavljena.

Italijanska politička kriza je problem i za Evropsku uniju. Centralna banka pokušava da spriječi recesiju, dok pritom balansira potrebu da obuzda inflaciju rizikujući raspirivanje nove dužničke krize.

Dok rat bijesni u Ukrajini, a energetskih zaliha nema dovoljno, pojedini u italijanskoj politici se sada pitaju da li desničari zaista znaju šta su učinili.

Za italijanskog šefa diplomatije Luiđija di Maja, koalicione partije “se igraju budućnošću italijanskog naroda. Posljedice ovog tragičnog izbora će ostati u našoj istoriji”, kazao je on.

Kao lider vlade nacionalnog jedinstva, koji nije izabran na izborima i kojeg je predsjednik vrbovao da pomogne zemlji tokom pandemije prošle godine, Dragi je smatrao da nema mandat da povlađuje političkom dogovaranju. Ukoliko popusti pred jednim paketom zahtjeva za ustupke desnici, to bi bio početak cjenkanja koje se nikada ne bi završilo

Kriza je za Dragija počela nedjelju ranije. Nakon višemjesečnih tenzija unutar koalicije, populistički Pokret pet zvjezdica odbio je da ga podrži u ključnom glasanju o povjerenju povodom paketa pomoći za olakšavanje krize troškova života vrijednog 26 milijardi eura.

Mario Dragi u rezidenciji predsjednika Serđa Matarele 21. jula
Mario Dragi u rezidenciji predsjednika Serđa Matarele 21. julafoto: REUTERS

Dragi je odgovorio ponudivši ostavku, ali je predsjednik Serđo Matarela tražio da pokuša da pridobije kritičare. On je pristao i zakazao novo glasanje o povjerenju u parlamentu za 20. jul.

Dan uoči tog glasanja, Berluskoni je pozvao svoje saveznike na sastanak kako bi uz ručak razgovarali o taktikama.

Via Apia je jedna od najglamuroznijih adresa u Rimu, istorijska ulica oivičena spomenicima i katakombama koje vode izvan prijestonice ka udaljenim mjestima antičke imperije. Među poznatim stanovnicima tog dijela grada su filmske zvijezde Đina Lolobriđida i Valentino, 90-godišnji modni kreator.

Upravo tu u njegovoj raskošnoj vili “Grande” - koju je kupio prije 20 godina a zatim dao u najam pokojnom reditelju Franku Zefireliju - Berluskoni je okupio kolege da razgovaraju.

U društvu njegove 32-godišnje djevojke, Marte Faskine, 85-godišnji milijarder je dočekao goste na terasi i počeo pregovore.

Prema riječima Berluskonija, svrha sastanka je bila razgovor o “veoma zabrinjavajućem i neoprostivom ponašanju Pokreta pet zvjezdica”, koji je pokrenuo krizu prošle nedjelje.

Međutim, druga agenda je brzo dobila zamah: potreba da se sruši Dragijeva koalicija i izazovu vanredni izbori. Jedna osoba koja je prisustvovala sastanku kazala je da je Salvini najotvorenije insistirao da desnica ide na izbore.

Međutim, Berluskoni je očigledno bio istog mišljenja, kazala je ta osoba. On je imao 20 stranica bilješki, za izbornim programom u 20 tačaka. “To je uključivalo planove za poreske reforme, pravosuđe i penzije”, kazala je ta osoba. “Taj sastanak je bio prvi korak u izbornoj kampanji”.

Bilo je neprijatno vruće. Gosti su sjedili i preznojavali se na terasi, sa pogledom na bašte aloe vere i mediteranskih borova.

Ručak je završen posluživanjem smrznutog jogurta - Berluskoni očigledno vodi računa o zdravlju - uz prilog frustracije. Lideri desnih partija su bili iznervirani zbog toga što je Dragi tog jutra njih odbio a odlučio da se sastane sa liderom Demokratske partije lijevog centra, Enrikom Letom.

Razgovarali su o potrebi da se sprovede reforma socijalnog sistema, suzbije ilegalna imigracija, o poreskoj amnestiji i investiranju u nuklearnu energiju. To je izgledalo kao program za jednu novu vladu.

Nakon šest sati, Berluskoni je odlučio da je pravi trenutak da pozove lično premijera. Desnica je bila načisto sa tim što želi - radikalnu promjenu pravca Dragijeve administracije, bez Pokreta pet zvjezdica.

Berluskoni je ostao kod kuće dok su njegov kolega iz Forca Italije Antonio Tajani i Salvini pošli u Dragijevu rezidenciju na sučeljavanje u 7.45 uveče. Tražili su reformu vlade i vladine agende.

Nije prošlo dobro. Kada su Salvini i Tajani otišli, Dragiju je bilo jasno da će naredni dan biti naporan.

Desničari su se vratili u vilu “Grande” i razgovori su nastavljeni do kasno u noć.

Svanula je srijeda i stigao je ključni trenutak za Dragija. Osobe upoznate sa njegovim načinom razmišljanja kazale su da on prosto nije mogao pristati na kompromis.

Kao lider vlade nacionalnog jedinstva, koji nije izabran na izborima i kojeg je predsjednik vrbovao da pomogne zemlji tokom pandemije prošle godine, Dragi je smatrao da on nema mandat da povlađuje političkom dogovaranju. Ukoliko popusti pred jednim paketom zahtjeva za ustupke desnici, to bi bio početak cjenkanja koje se nikada ne bi zvaršilo, smatrao je on.

Dakle, jedan ljutiti premijer se obratio parlamentu. Pošto je odbio da usliši zahtjeve desnice, Dragiju je rečeno da se Forca Italija, Liga i Pokret pet zvjezdica neće pojaviti da ga podrže u ključnom glasanju o povjerenju na koje je pozvao.

Berluskonijevi saveznici su se vratili u vilu “Grande” nakon Dragijevog obraćanja. Melonijeva, 45-godišnja liderka opozicione partije Braća Italije, u više navrata je preko telefona razgovarala sa Salvinijem. On se zalagala da njene kolege izađu iz Dragijeve koalicije i izazovu vanredne izbore.

Politiko

Prevod: N. Bogetić

Bonus video: