"Zaradili smo vam milione, a plaćate nas bijedno"

Asistenti u prodaji u radnjama modnog giganta u Španiji traže povećanje plata. tvrdeći da im je povećan obim posla i da kompanija zahvaljujući rastu cijena ostvaruje veći profit

10267 pregleda 4 komentar(a)
Protest ispred najveće Zara radnje u Madridu, Foto: REUTERS
Protest ispred najveće Zara radnje u Madridu, Foto: REUTERS

Desetine asistenata u radnjama Zara protestovale su juče u Madridu ispred najveće radnje ovog globalnog modnog giganta zahtijevajući povećanje plata, a pojedini zaposleni u rodnom gradu kompanije na sjeverozapadu Španije stupili su u štrajk noć uoči „crnog petka”.

Vlasnik Zare, kompanije Inditeks pristala je prošle nedjelje da u februaru isplati jednokratni bonus od 1000 eura svim zaposlenim, naveli su sindikati koji traže bolje plate za njihove članove usljed rasta inflacije.

Zara
foto: REUTERS

Inditeks je takođe ponudio da postepeno poveća mjesečne plate za oko 200 eura do 2024. što su prihvatile dvije najveće sindikalne grupe, ali su ga odbacili demonstranti koji traže makar duplo više, prenijela je agencija Rojters.

„Inditeks povećava svoje cijene i profit, dok zaposleni zaostaju”, kazala je Anibal Maestro, liderka CGT sindikata, koji je pozvao na protest u Madridu.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „zaradili smo vam milione, a vi nas bijedno plaćate” i „radim za Indioteks, ali ne uspijevam da preguram do kraja mjeseca”.

„Želimo pravo povećanje plate... ne 1000 eura bonusa koji nam se nudi kao slatkiš”, kazala je Maestro.

U gradu A Koruna, gdje je prva Zara radnja otvorena 1975. godine, Inditeks sada ima 44 radnje. Dvije od njih, Zara i Masimo Duti su juče bile zatvorene, a oko 1000 prodavaca se pripremalo da stupi u jednodnevni štrajk na „crni petak”.

Mjesečna plata asistenata u prodaji u Inditeks radnjama u Madridu i A Koruni je ispod 1400 eura, tvrde sindikati, dok je zaposlenima u magicinima plata oko 2000 eura. Iz sindikata tvrde da je zbog onlajn porudžbina povećan obim posla asistentima u prodaji.

„Ukoliko nam ne povećaju plate pozvaćemo na nove proteste u decembru i januaru”, kazali su iz sindikata.

Inditeks zapošljava 165 000 ljudi u 177 država, podsjeća Rojters.

Bonus video: