Ne žele izmjene zakona o abortusu

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je zbog planova vlade da omogući prekid trudnoće ženama čije je zdravlje ugroženo

3582 pregleda 0 komentar(a)
Protesti juče ispred zgrade vlade, Foto: Rojters
Protesti juče ispred zgrade vlade, Foto: Rojters

Velika slika nerođenog djeteta izložena je juče ispred zgrade premijera Malte dok su demonstranti pozivali vladu da obustavi planove za izmjenu strogih zakona o abortusu koji su na snazi u toj zemlji.

U protestima, najvećim posljednjih godina, učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi, uključujući i najvišeg malteškog katoličkog biskupa i lidera konzervativne opozicije, ali ih je predvodila bivša predsjednica iz redova lijevog centra Mari Luiz Koleiro Preka.

”Ovdje smo da budemo glas nerođenog djeteta”, kazala je 19-godišnja studentkinja Marija Formosa.

Tradicionalno katolička Malta jedina je članica Evropske unije koja zabranjuje abortus u svim okolnostima, čak i ukoliko su život i zdravlje žene ugroženi trudnoćom.

Prošlog mjeseca ministar zdravlja Kris Ferne predstavio je u parlamentu amandman po kojem se ljekari više ne bi suočavali sa četvorogodišnjom kaznom zatvora ako intervenišu kako bi pomogli ženi sa ozbiljno narušenim zdravljem da okonča trudnoću.

Opozicija desnog centra, uticajna Katolička crkva i pojedine NVO opisale su zakon kao nepotreban i navele da otvara put za potpunu liberalizaciju abortusa, što Laburistička partija lijevog centra negira.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da se velika većina protivi abortusu, naročito među starijim stanovništvom.

Potez za izmjenu zakona o abortusu uslijedio je nakon što je američkoj turistkinji Andreji Prudente u junu odbijen zahtjev za prekid neodržive trudnoće nakon što je počelo obilno krvarenje. Ljekari su kazali da joj je život ugrožen i ona je prebačena u Španiju, gdje joj je urađen abortus. Kasnije je tužila vladu Malte, tražeći od sudova da proglase da je zabrana abortusa u svim okolnostima kršenje ljudskih prava.

Bonus video: