Teške borbe oko Bahmuta; UN: Od početka rata poginulo 6.884 civila

- Zelenski: Od početla rata oslobodili smo više od 1.450 ratnih zarobljenika

- Putinov pomoćnik obišao nuklearku Zaporožje

25825 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2022. 22:07h
Završeno
21:51h

Teške borbe vode se oko grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti koji je pod kontrolom Ukrajine i sada većim dijelom u ruševinama, objavio je Rojters.

21:37h

"Dok se ruski propagandisti rugaju oko 'zamrzavanja Evrope', Rusi su zapravo na ivici smrzavanja - grad Kamenj na Obu, Altajska pokrajina, ima zaliha uglja za još samo nekoliko dana. Trenutno je oko minus 11 stepeni Celzijusa tamo", napisao je Geraščenko.

21:11h

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je od septembra više od 420 ruskih projektila i 430 dronova kamikaza, saopštio je Jurij Ihnat, portparol Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine.

19:55h

Ukrajina je od početka ruske invazije 24. februara oslobodila više od 1.450 ratnih zarobljenika, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom godišnjeg obraćanja ukrajinskom parlamentu.

Kijev i Moskva su tokom sukoba koji je ušao u 11. mjesec proveli seriju razmjena zatvorenika, podsjeća Rojters.

Zelenski je rekao da je oslobađanje ratnih zarobljenika prioritet.

On je ocijenio da Rusija drži hiljade ukrajinskih ratnih zarobljenika "iako tačne brojke nijesu poznate".

17:51h

"Načelniče Generalštaba, ti si gov** i peder (uvredljiv naziv za homoseksualce u Rusiji - BBC) i prokleti ******* [vulgarno]!

17:40h

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, saopštio je da su u ruskom granatiranju u Hersonskoj oblasti povrijeđene tri osobe, uključujući 14-godišnje dijete, prenio je Kijev Independent.

11:54h

Kremlj je odbacio ideju mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u 10 tačaka, kazavši u predlozi za okončanje rata moraju u obzir uzeti i "današnju stvarnost", odnosno da su se četiri ukrajinska regiona pridružila Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da, "ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti mirni".

Zelenski je na osnovu svog mirovnog plana od 10 tačaka, koji je prvi put najavio u novembru, pozvao svjetske lidere da održe Globalni mirovni samit.

Plan predviđa povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine, što bi značilo da Rusija odustane i od četiri regiona za koje tvrdi da ih je anektirala, kao i od Krima, koji je zauzela 2014. godine.

10:59h

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u svim regionima Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

U objavama sa ukrajinskih društvenih medija se, kao razlog za podizanje opšte uzbune, navodi polijetanje ruskih aviona stacioniranih u Bjelorusiji, prenosi Rojters.

10:47h

Jedan od najmoćnijih pomoćnika ruskog predsjednika Vladimira Putina posjetio je nuklearnu elektranu Zaporožje pod ruskom kontrolom u dijelu južne Ukrajine, za koju Rusija kaže da je anektirala, rekao je zvaničnik u regionu koji je instalirala Moskva.

Sergej Kirijenko, zvaničnik Kremlja odgovoran za nadzor ruske unutrašnje politike i bivši šef državne nuklearne korporacije u zemlji, razgovarao je o bezbjednosti elektrane, rekao je zvaničnik ruske vojne uprave u tom dijelu Ukrajine Vladimir Rogov, prenosi Rojters.

"Sergej Kirijenko je posjetio nuklearnu elektranu - provjerio je bezbjednost objekta i uslove rada zaposlenih u Rosatomu", naveo je Rogov u objavi na Telegramu.

10:46h

Rat u Ukrajini – 308. dan.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavio je broj civilnih žrtava u ratu u Ukrajini, rekavši da je utvrđena smrt 6.884 osobe, uključujući 429 djece, između 24. februara i 26. decembra, prenosi Gardijan.

Ističe da će stvarna cifra vjerovatno biti "znatno veća", pošto je prijem informacija sa nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odložen i mnogi izvještaji još uvijek čekaju na potvrdu.

Bonus video: