Škotska počinje da koristi autonomne autobuse

Sigurnosni vozač sjediće na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, a takozvani kapetan busa pomagaće putnicima sa ukrcavanjem, kupovinom karata i drugim upitima

4024 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Idućeg mjeseca preko mosta nedaleko od škotske prijestonice Edinburga počinju da voze autonomni autobusi, a vjeruje se da je riječ o prvim takvim samovozećim vozilima u javnom saobraćaju.

Prevoznička kompanija "Stagecoach" najavila je da će samovozeći autobusi 15. maja krenuti da voze 22,5 kilometara dugu rutu između Ferrytoll "park and ride" stanice u Fifeu do željezničke i tramvajske stanice Edinburg Park, preko mosta Forth Road.

Pet autobusa na jedan sprat prevoziće oko 10.000 putnika nedjeljno. Vozila posjeduju senzore koji omogućuju vožnju na ranije određenim rutama s brzinom do 80 kilometara na sat. U autobusima će biti i dva zaposlena, prenosi N1.

Sigurnosni vozač sjediće na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, a takozvani kapetan busa pomagaće putnicima sa ukrcavanjem, kupovinom karata i drugim upitima.

Britanska vlada smatra da je riječ o prvoj javnoj liniji s velikim autonomnim autobusima.

Ministar saobraćaja u Škotskoj vladi Kevin Stjuart to je nazvao "uzbudljivom prekretnicom" i "inovativnim i ambicioznim projektom".

Direktorka kompanije "Stagecoach" Karla Stokton-Džons izrazila je zadovoljstvo što prva autonomna flota autobusa kreće na istoku Škotske gdje je sjedište kompanije i mjesto "iz kog je krenula pre 40 godina".

Bonus video: