Traže načine da izbjegnu vojni poziv, ali ne bježe iz zemlje

Ignorisanje regrutacije u Rusiji praktično nemoguće uz nove procedure

24238 pregleda 37 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Usvajanje novog zakona o regrutaciji, uprkos tome što praktično otvara vrata za uvođenje vanrednog stanja i značajno olakšava drugi talas mobilizacije, nije izazvao paniku u Rusiji kao što je to bio slučaj sa ranijom objavom djelimične regrutacije, a prema pisanju “Moskou tajmsa” vojno sposobni Rusi su zasada uglavnom zbunjeni ili ravnodušni prema novom potezu Kremlja.

Dok su u septembru vojni pozivi smatrani validnim tek ukoliko su fizički uručeni, novi zakon čini nemogućim izbjegavanje, navodi Rojters. Vojni poziv će se uručivati preko skoro sveprisutne platforme “Gosuslugi”, koju Rusi koriste za svakodnevne usluge, počev od prijave djece za školu, do zakazivanja kod ljekara i plaćanja poreza. Štaviše, zakon omogućava da svako ko ignoriše poziv duže od sedam dana bude proglašen za bjegunca, da mu se zabrani izlazak iz Rusije i zamrzne imovina.

Štand za promovisanje vojske u Moskvi
Štand za promovisanje vojske u Moskvifoto: REUTERS

Jedan potencijalni regrut, 23-godišnji Artjom, kazao je za Rojters da razmišlja o tome da izbriše svoj nalog na platformi Gosuslugi. “Mislim da je biti mnogo teže nego inače da izbjegnemo regurtaciju”, kazao je Artjom, koji nije želio da se predstavi i prezimenom. Uprkos tome on je kazao da još nije odlučio da li će napustiti Rusiju. “Bog zna što bih radio u inostranstvu”, kazao je on. “Pored toga, moja baka je ovdje i moram da joj pomažem”.

Jedan dvadesetdvogodišnji mladić je za “Moskou tajms” kazao da “ne zna šta da očekuje”. “Mislim da ću se prosto truditi da ne idem u regrutne centre. Nijesam planirao da napustim Rusiju i neću to učiniti ni sada”, kazao je on.

Drugi Rus, koji je takođe želio da ostane anoniman, kazao je da planira da se pretvara da je bolestan kako bi izbjegao da ga pošalju u vojsku. “Postoji niz razloga, moj antiratni stav i činjenica da ne želim da protraćim godinu u vojsci”, kazao je on za “Moskou tajms”.

Međutim, uprkos postrožavanju zakona o regrutaciji, ovog puta nema rasprostranjene panike među vojno sposobnim muškarcima kakva je postojala kada je proglašena djelimična regrutacija u septembru. Za razliku od egzodusa kakav je tada nastao, ovog puta nije bilo očiglednih gužvi na granicama, a cijene avionskih karata za Jermeniju i Avganistan su ostale iste.

Međutim, aktivisti protiv regrutacije kažu da bilježe pojačano interesovanje za njihovu pomoć. Grigorij Sverdlin, čelnik grupe koja nudi savjete kako izbjeći regurtaciju, kazao je za Rojters da je njegova organizacija primila pet do sedam puta više upita nego obično. On je kazao da su mnogi pitali da li da izbrišu naloge na Gosuslugiju i dodao da očekuje da stroža pravila izazovu novi talas Rusa koji bježe iz zemlje, iako su mnogi koji su to željeli već napustili Rusiju.

Novi zakon po svoj prilici ima za cilj da donese više ljudstva ruskoj vojsci u Ukrajini, gdje prema riječima analitičara dugoočekivana zimska ofanziva nije donijela značajnije pobjede Moskvi.

Bonus video: