Kremlj pozdravlja inicijative za mir u Ukrajini, uz ostvarivanje ruskih "ciljeva"

Rat u Ukrajini – 427. dan

30994 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Posljedice ruskog raketnog napada na Mikolajiv, Foto: Reuters
Posljedice ruskog raketnog napada na Mikolajiv, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2023. 23:32h
Završeno
14:28h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da pozdravlja telefonski razgovor predsjednika Kine Si Đinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali ističe da to ne mijenja činjenicu da Kina još nije osudila ruski napad na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Kineski predsjednik je razgovarao sa Zelenskim u srijedu, prvi put otkako je počela ruska vojna operacija u Ukrajini.

14:08h

Kremlj je danas saopštio da pozdravlja svaku inicijativu koja ima za cilj da se "približi kraj sukoba" u Ukrajini, ali istovremeno omogući Moskvi da ostvari svoje "ciljeve".

"Spremni smo da pozdravimo sve što može (da dozvoli) da se približi kraj sukoba u Ukrajini... I da dovede do ostvarivanja ciljeva koje je Rusija sebi postavila", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja je rekao da u skorije vrijeme nije u planu telefonski razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Kine Si Đinpinga, dan poslije razgovora kineskog lidera sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je rekao da je imao "značajan" telefonski razgovor sa kineskim predsjednikom, saveznikom Moskve sa kojim je mjesecima želio da razgovara.

(BETA)

11:46h

Jevgenij Prigožin, biznismen povezan sa Kremljom koji kontroliše ozloglašenu Vagnerovu plaćeničku grupu, optužio je "donosioce odluka" u Rusiji za izdaju jer svojim trupama i vojnim jedinicama redovnih oružanih snaga Rusije nisu dali municiju potrebnu za borbu u Ukrajini.

"Činimo sve što možemo sa tom minimalnom količinom municije koju sada imamo", rekao je Prigožin u izjavi, u kojoj je naveo da su mnogi Vagnerovi plaćenici umrli, ranjeni ili su napustili grupu nakon što su im istekli ugovori.

On je dodao da je kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga "neizbježna", dodajući da će Vagner moći "da ovdje stoji još dvije do tri nedelje dok posljednji metak ne ostane u šanžeru jurišne puške".

08:53h

Ruske snage su tokom noći granatirale grad Mikolajiv, jedna osoba je stradala, a 23 su povrijeđene, uključujući jedno dijete, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Rusija je noćas granatirala Mikolajiv sa četiri rakete ispaljene iz Crnog mora. Visokoprecizno oružje bilo je usmjereno na privatne kuće, istorijsku zgradu i višespratnicu", istakao je Zelenski, koji je uz objavu podijelio i video-snimak navodnih posljedica ruskog granatiranja.

08:51h

Rat u Ukrajini – 427. dan.

Ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugo čekanu proljećnu ofanzivu, ocijenio je komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kristofer Kavoli.

Kako danas prenosi Glas Amerike (VOA), ukrajinski zvaničnici i njihovi zapadni saveznici ne kriju planove o vojnoj kampanji čiji je cilj da se zauzme ukrajinska teritorija koja je i dalje pod ruskom kontorlom, dok se sve više spekuliše da će ofanziva početi u roku od nekoliko nedjelja, ako ne i ranije.

Bez obzira kada ofanziva započne, Kavoli, koji je takođe komandant američkih vojnihi snaga u Evropi, izrazio je uvjerenje da ukrajinske snage neće biti zaustavljene zbog nedovoljnih oružanih sistema ili zaliha municije.

"Obavili smo svoje isporuke Ukrajini. Više od 98 odsto borbenih vozila je već tamo”, rekao je general Kavoli članovima američkog Kongresa u srijedu.

Odgovarajući na pitanja o spremnosti Ukrajine za prolećnu ofanzviu, Kavoli je rekao da je uvjeren da je dostavljen materijal koji je potreban Ukrajincima.

“Održavaćemo kanale snabdijevanja kako bismo podržali njihove vojne operacije”, naveo je američki general.

(BETA)

Bonus video: