BLOG Pucnjava i eksplozije u Kijevu: Upozorenje za vazdušni napad, građani rekli da su vidjeli dronove

Rat u Ukrajini 434. dan

45949 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2023. 00:00h
Završeno
21:40h

Lokalne vlasti izdale su upozorenje za vazdušni napad na Kijev nakon što su se u glavnom gradu čule pucnjava i eksplozije.

Stanovnici koji su se probijali do skloništa rekli su da su vidjeli dronove u vazduhu.

Kijev
foto: Reuters

Kijevska vojna uprava je saopštila kako su ukrajinske protivvazdušne snage oborile dron iznad glavnog grada. Navode da su ostaci drona pali u četvrt Solomianski na desnoj obali Kijeva, uzrokujući požar u nestambenoj zgradi.

"Neprijateljski dron je oboren", rekao je šef predsjedničkog kabineta Andrij Jermak.

Još uvijek nema informacija o žrtvama i šteti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je požar izbio u četverospratnoj zgradi, proširivši se na 50 kvadratnih metara. Dodao je kako za sada niko nije zatražio ljekarsku pomoć, piše Rojters.

Sirene za vazdušni napad su uslijedile nakon što je Kijev doživio još jedan talas napada u noći između srijede i četvrtka.

U četvrtak ujutro, Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva, rekao je da "naš grad nije doživio toliki intenzitet napada od početka ove godine".

Popko je tada rekao da je to treći dan pokušaja napada na Kijev u maju.

Radio Slobodna Evropa

13:31h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas u Hagu na formiranje specijalnog tribunala za navodne zločine ruske agresije, tokom neočekivane posjete Međunarodnom krivičnom sudu.

"Trebalo bi da postoji odgovornost za ovaj zločin agresije... početak zla", rekao je Zelenski u govoru pred diplomatama i zvaničnicima.

Govoreći o invaziji Rusije na Ukrajinu, Zelenski je apelovao na "pravdu velikih razmjera".

"To može da primijeni samo sud", naglasio je Zelenski.

On je u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, koji je u martu izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao da bi ruski lider trebalo da bude osuđen za svoje "zločinačke radnje".

U Međunarodnom krivičnom sudu Zelenskog su dočekali predsjednik suda Pjotr Hofmanski i drugi zvaničnici. Na zgradi suda istaknuta je zastava Ukrajine.

Zelenski je doputovao sinoć u nenajavljenu posjetu Holandiji.

Pored sastanka sa holandskim poslanicima, u planu je i susret sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

(BETA)

Izmjena: 13:42h
13:22h

Ruske vlasti optužile su Sjedinjene Amerčke Države da stoje iza navodnog napada na Kremlj koji je, kako tvrde, za cilj imao ubistvo predsjednika Rusije Vladimira Putina.

13:06h

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto pozvao je danas NATO da učini sve da izbjegne direktno uključivanje u oružani sukob u Ukrajini i konfrontaciju s Rusijom.

Sijarto je kazao da se mora učiniti sve da se obezbijedi da NATO ne postane strana u sukobu.

"Ne smije se dozvoliti da NATO dođe u direktan konflikt s Ruskom Federacijom", rekao je Sijarto u intervjuu za CNN.

Šef mađarske diplomatije kazao je da Budimpešta insistira na tome i da se nada da će to biti poštovano u budućnosti.

(MINA)

11:33h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u sjedištu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, u Holandiji, da bi ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo da bude osuđen za „njegove zločinačke radnje“, prenosi Rojters.

"Svi želimo da vidimo drugačijeg Vladimira ovdje u Hagu, onog koji zaslužuje da bude sankcionisan za svoje zločinačke radnje, u prijestonici međunarodnog prava. Siguran sam da će se to desiti kada pobijedimo“, rekao je Zelenski u govoru.

09:39h

Ukrajinske vlasti su saopštile da su tokom noći oborile 18 ruskih bespilotnih letjelica, dan pošto je Moskva optužila Kijev da je pokrenuo napad dronovima na Kremlj.

"Napadači su lansirali 24 drona Šahed 136/131. Vazduhoplovstvo Ukrajine je u saradnji sa ostalim jedinicama PVO oborilo 18 dronova", navodi se jutros u saopštenju ukrajinskih vlasti na Telegramu.

(BETA)

08:52h

U napadu bespilotne letjelice na jugu Rusije izazvan je požar u rafineriji nafte, javila je jutros ruska novinska agencija TASS.

Požar je izbio je u rezervoaru u rafineriji u Iljskom, u Krasnodarskoj oblasti, nakon napada "neidentifikovanog drona", rekao je zvaničnik hitne službe, navodi TASS.

Lokalni guverner je na Telegramu naveo da je požar zahvatio površinu od 400 kvadratnih metara i da je ugašen.

Rusija je juče saopštila da je oborila dva ukrajinska drona koja su bila usmjerena na Kremlj u Moskvi, navodeći da je to bio pokušaj ubistva predsjednika Vladimira Putina, nekoliko dana pred veliku vojnu paradu 9. maja.

Ukrajinsko predsedništvo je saopštilo da Kijev "nema nikakve veze" s napadom bespilotnim letelicama na Kremlj.

(BETA)

08:48h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Holandiju, u nenajavljenu posjetu tokom koje će posjetiti Međunarodni krivični sud, javila je holandska agencija ANP, prenosi AFP.

Zelenski je na aerodrom Amsterdam-Shiphol stigao u utorak uveče iz Helsinkija, gdje je prisustvovao samitu nordijskih zemalja.

On bi u srijedu u Hagu trebao posjetiti Međunarodni krivični sud koji je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

Planiran je sastanak sa holandskim poslanicima, kao i razgovor s holandskim premijerom Markom Rutteom, navodi ANP, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Holandija je obećala i finansijsku i vojnu podršku Ukrajini od ruske invazije.

Ova zemlja Evropske unije je prošlog mjeseca rekla da će s Danskom kupiti 14 tenkova Leopard 2 koje će predati Kijevu.

Zelenski je u srijedu ponovo posjetio Finsku. U Helsinkiju je poručio da će ova godina biti "odlučujuća" u odnosima s Rusijom.

Izmjena: 08:53h

Bonus video: