Putin: Rusija spremna za pregovore o Ukrajini, ali Zapad mora da zaustavi isporuke oružja

Putin je ponovio i optužbu da Zapad želi da pobijedi Rusiju u Ukrajini i rekao da Moskva ima svoj "mirovni plan" za tu zemlju

18498 pregleda 16 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za mirovne pregovore o Ukrajini, ali da je jedini način da se zaustavi sukob da zapadne zemlje obustave svoje isporuke oružja Kijevu.

Putin je, prenosi agencija Rojters, ponovio i optužbu da Zapad želi da pobijedi Rusiju u Ukrajini i rekao da Moskva ima svoj "mirovni plan" za tu zemlju.

On je, na sastanku sa vojnim dopisnicima u Moskvi, rekao i i da je ukrajinska kontraofanziva pokrenuta ranije ovog mjeseca "neuspješna i da su žrtve koje je pretrpjela katastrofalne".

"Protivnik nije imao uspjeha ni na jednom mjestu. Imaju velike gubitke. Neću sada navoditi gubitke po ljudstvu, ali struktura gubitaka je za njih toliko nepovoljna da se približavaju procjeni koja bi se mogla nazvati katastrofalnom“, kazao je predsjednik Rusije.

Vladimir Putin
foto: Reuters

On je naveo i da je na ukrajinskoj strani uništeno 25 do 30 odsto vojne opreme koju su dobili kao pomoć, ukupno 160 tenkova i 600 oklopnih vozila.

Upitan o rušenju brane Kahovka, Putin je rekao da ukrajinska strana nastojala da je ošteti.

"Nismo zabilježili velike eksplozije, ali su oni namjerno pogodili hidroelektranu Kahovka sa Himarsom", rekao je Putin.

Rušenje brane na jugu Ukrajine 6. juna dovelo je do poplava. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za oštećenje zidova brane u napadima.

On je kazao da Rusija razmatra napuštanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica zbog, kako je naveo, nepoštovanja klauzule o izvozu ruskih đubriva.

"Sada razmatramo povlačenje iz ovog sporazuma o žitu. Mnogi uslovi koji je trebalo da budu primenjeni nisu ispunjeni", rekao je Putin tokom televizijskog sastanka sa ruskim ratnim dopisnicima.

On je takođe optužio Kijev da koristi pomorske koridore predviđene ovim sporazumom da napada rusku flotu dronovima.

Bonus video: