BLOG Ukrajina saopštila da je oslobodila mjesto Robotin

Rat u Ukrajini 551. dan

23880 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Završeno
21:08h

Rusiju će na samitu G20 u Nju Delhiju predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

On je to kazao indijskom premijeru Narendri Modiju u telefonskom razgovoru.

Kako prenosi Al Džazira, Putin i Modi su razgovarali o bilateralnim odnosima.

Dvojica čelnika su se dotakla i planiranog proširenja BRICS grupe ekonomija u usponu, koju, među ostalima čine Indija, Rusija, Kina, Brazil i Južnoafrička Republika, ali i o samitu zemalja članica G20 koju čine velike svjetske ekonomije.

Nju Delhi će biti domaćin samita.

(MINA)

20:59h

Papa Franjo se u ponedjeljak našao na udaru kritika jer je poručio ruskoj omladini da se sjete da su nasljednici prošlih careva kao što je Petar Veliki, koga je predsjednik Vladimir Putin naveo kao primjer da opravda invaziju na Ukrajinu.

Ukrajina je rekla da su komentari, koje je Franjo iznio u petak u video obraćanju katoličkoj omladini okupljenim u Sankt Peterburgu, "za duboko žaljenje", prenosi Rojters.

Franjo je pročitao svoj pripremljeni govor na španskom, ali je na kraju prešao na improvizovani italijanski i rekao: „Ne zaboravite (svoje) nasljedstvo. Vi ste nasljednici velike Rusije – velike Rusije svetaca, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine II, veliko rusko carstvo, kulturno, toliko kulture, toliko čovječanstva. Vi ste nasljednici velike majke Rusije. Samo naprijed."

Vatikan je u subotu objavio tekst obraćanja, ali nije uključio posljednji, improvizovani pasus. Religiozni sajtovi su objavili video na kome papa komentariše.

„Upravo takvom imperijalističkom propagandom, „duhovnim vezama“ i „potrebom“ da se spase „velika majka Rusija“ Kremlj opravdava ubijanje hiljada Ukrajinaca i uništavanje ukrajinskih gradova i sela“, rekao je portparol Oleg Nikolenko. za ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi se na Fejsbuku.

„Duboko je žalosno što takve predstave o velikoj sili, koje u suštini doprinose hroničnoj agresivnosti Rusije, izgovara papa, svjesno ili nesvjesno“, rekao je Nikolenko.

Uvodnik na italijanskom sajtu Il Sismografo, specijalizovanom za katolička pitanja, nazvao je papine riječi „čudnim“ u delikatnom trenutku istorije.

U njemu se navodi da je Katarina, poznata kao Katarina Velika i koja je vladala od 1729. do 1796. godine, anektirala Krim 1783. godine. Takođe je navedeno da je Katarina štitila jezuite u zemljama pod ruskom kontrolom nakon što je papa Klement KSIV potisnuo red širom svijeta 1773. Papa Franjo je jezuit.

Prošle godine Putin je odao počast caru Petru Velikom, drugom ruskom lideru kojeg je papa pomenuo, povlačeći paralelu između onoga što je on prikazao kao njihove dvostruke istorijske potrage za povratkom ruskih zemalja.

Putin je više puta pokušavao da opravda ruske akcije u Ukrajini, gdje su njegove snage opustošile gradove, ubile hiljade i bacile milione ljudi u bjekstvo, zastupajući pogled na istoriju koji tvrdi da Ukrajina nema pravi nacionalni identitet ili tradiciju državnosti.

„Ovo je zaista odvratno“, rekao je bivši estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves na Ks, ranije poznat kao Tviter, povodom papinih primjedbi.

Nekta, sajt koji izvještava o Bjelorusiji iz Poljske, na Ks je rekao: „Inače, katolici Poljske, Litvanije i Bjelorusije su tri puta podizali ustanke protiv ove ’prosvećene imperije‘“.

Franjo je nazvao ruske akcije u Ukrajini brutalnim, okrutnim i svirepim i rekao da je invazija prekršila pravo zemlje na samoopredjeljenje. On je govorio o „mučeničkoj Ukrajini“ na skoro svakom javnom pojavljivanju od invazije u februaru 2022.

Ali on je takođe napravio niz očiglednih grešaka kada je govorio.

Prošle godine je uznemirio Kijev tako što je rusku ultranacionalistkinju Darju Duginu, koja je ubijena u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve, nazvao nedužnom žrtvom rata.

Komentar je podstakao ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebu da pozove ambasadora Vatikana u Kijevu na protest, rekavši da su papine reči „nepoštene“ i da su „slomile srce Ukrajine“.

20:54h

Rusija je večeras poslala dva borbena aviona kako bi spriječila da dva američka drona naruše njenu granicu iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

18:56h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je na sastanaku sa vladinim i vojnim zvaničnicima razgovarao o zaštiti energetske infrastrukture, pripremama za zimu i za prelazak na nove tipove aviona.

Zelenski je na Tviteru, koji je sada poznat kao X, napisao da je maksimalna pažnja sastanka posvećena "ofanzivnim akcijama i obezbjeđivanju fronta naoružanjem".

"Sprovođenje plana zaštite kritične i energetske infrastrukture. Priprema za zimu. Izrada programa za prelazak na nove tipove aviona", teme su razgovora koje je naveo ukrajinski predsjednik.

On je dodao da će na sljedećem sastanku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu biti govora o inspekciji vojnoljekarskih komisija.

(BETA)

16:55h

Turski predsjednik Tajip Erdogan uskoro će posjetiti Rusiju kako bi razgovarao o propalom dogovoru Ujedinjenih nacija koji je dozvolio crnomorski izvoz ukrajinskog žita, rekao je u ponedjeljak portparol turske vladajuće AK Partije.

Sporazum uz posredovanje UN i Turske trajao je godinu dana, ali je okončan prošlog mjeseca nakon što je Moskva dala ostavku. Ankara nastoji da ubijedi Rusiju da se vrati sporazumu, prema kojem su odeške morske luke isporučivale desetine miliona tona žita, prenosi Rojters.

Otkako je ugovor o izvozu žitarica propao, ruske snage su gađale ukrajinske luke salovima projektila i dronova kamikaza.

Omer Čelik, portparol AK Partije, rekao je da će Erdogan "uskoro" posjetiti rusko crnomorsko ljetovalište Soči, ali nije precizirao da li će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Posle ove posjete može doći do razvoja događaja i do novih faza u vezi sa" žitnim dogovorom, rekao je on novinarima.

Kremlj je u petak saopštio da postoji razumijevanje da će se dva lidera uskoro lično sastati.

Blumberg je citirao dva anonimna izvora u izvještaju da se očekuje da će se Erdogan sastati sa Putinom u Rusiji sljedeće nedjelje, vjerovatno 8. septembra, prije nego što otputuje na sastanak G20 u Indiju.

08:24h

Ukrajina je saopštila da su njene trupe oslobodile mjesto Robotin na jugoistoku zemlje i da pokušavaju da napreduju dalje na jug u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

"Robotin je oslobođen", rekla je zamjenica ministra odbrane Hana Maliar, a prenijela je ukrajinska vojska.

Vojska je, prenosi agencija Rojters, prošle sedmice saopštila da su njene snage podigle nacionalnu zastavu u Robotinu.

08:20h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu koji je u nedjelju podijelio na svom Telegram kanalu da će iduće nedjelje zatražiti od parlamenta da poveća kazne za korupciju tokom rata.

Ranije su ukrajinske vlasti pretresle više od 200 vojnih centara kako bi se iskorijenio sistem korupcije koji omogućava regrutima da pobjegnu iz vojske usred kontraofanzive ukrajinski snaga protiv ruskih.

Prema istrazi, u zamjenu za mito, "službenici su pomagali građanima da dobiju invalidnine ili da budu priznati kao privremeno nesposobni za služenje vojske. To im je omogućavalo odlaganje ili izbjegavanje služenja vojnog roka", navelo je tužilaštvo, prenijela je agencija Hina.

Zelenski je početkom avgusta otpustio sve regionalne zvaničnike odgovorne za regrutaciju vojske, posebno navodeći sistem koji je dozvoljavao krijumčarenje regruta "preko granice".

Borba protiv korupcije, endemskog zla u Ukrajini, koja je već prije ruske invazije bila jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, jedan je od uslova koje je Evropska unija postavila za status kandidata Ukrajine.

(BETA)

08:02h

Dvije osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku centralnu oblast Poltava, izjavio je danas guverner Dmitro Lunjin.

"Usljed neprijateljskog napada dvije osobe su poginule, dvije su prebačene u bolnicu sa lakšim povredama, a trenutno se ne zna gdje se nalaze još dvije osobe", napisao je Luninj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Luninj je, prenosi agencija Rojters, rekao da je napad bio na industrijski objekat. On nije iznio više detalja. Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija tokom noći lansirala dvije rakete na Ukrajinu, od kojih su dvije oborene.

07:04h

Vazdušna odbrana oborila je neprijateljski dron u blizini Moskve u ranim satima, napisao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

On je rekao da prema preliminarnim informacijama nema žrtava niti štete na terenu.

Bonus video: