BLOG Ukrajinski ministar odbrane podnio ostavku; Bukurešt demantuje Kijev: Ruski donovi nisu pali na našu teritoriju

Rat u Ukrajini 558. dan

25821 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Reznikov, Foto: Reuters
Reznikov, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2023. 21:42h
Završeno
21:43h

Rusija je ove godine neće održati svoje velike vojne vježbe "Zapad" zbog rata u Ukrajini, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi Rojters.

"Ne, ove godine imamo vježbe u Ukrajini“, citirala je Šojgua državna novinska agencija RIA Novosti.

Rusija je posljednji put izvela vježbe Zapad sa svojim saveznikom Bjelorusijom u septembru 2021. godine, pet mjeseci prije invazije na Ukrajinu. Tada je pisalo da učestvuje 200.000 vojnika.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka na prošle nedjelje da vjeruje da Rusija neće održati vježbe "Zapad" ove godine, jer nema dovoljno trupa i opreme zbog angažmana na frontovima u Ukrajini.

21:42h

Kijev je saopštio da su ukrajinske trupe povratile više teritorija na istočnom frontu i da napreduju južnije u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je da su kijevske snage prošle nedjelje ponovo zauzele oko tri kvadratna kilometra oko istočnog grada Bahmuta, koji je pod ruskom kontrolom od maja poslije mjeseci teških borbi, prenosi Rojtesr.

Dodala je da su kijevske snage postigle "uspjeh“ u pravcu sela Novodanilivka i Novoprokopivka u južnom regionu Zaporožja, ne navodeći detalje.

Ukrajina je sada zauzela oko 47 kvadratnih kilometara teritorije oko Bahmuta od početka svoje kontraofanzive početkom juna, napisala je Maljarova na Telegramu.

Maljarova je prošle nedjelje rekla da su ukrajinske trupe probile prvu liniju ruske odbrane, a ukrajinska vojska sada očekuje da će napredovati brže.

21:42h

Ruska PVO uspješno je osujetila ukrajinski napad dronom na termoelektranu u južnom regionu Brjanska, izjavio je u lokalni načelnik Aleksandar Bogomaz.

Bogomaz je naveo da nema povrijeđenih i da nije pričinjena šteta na objektima, prenio je Rojters.

Dodao je i da se još jedan dron srušio u polje.

21:41h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kazao je, nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, da Ukrajina treba da ublaži svoju pregovaračku poziciju protiv Rusije u razgovorima o oživljavanju sporazuma o izvozu žitarica.

"Ukrajina treba da ublaži svoj pristup kako bi bilo moguće preduzeti zajedničke korake sa Rusijom", rekao je Erdogan novinarima, nakon sastanka lidera u Sočiju, prenosi Rojters.

21:40h

Šef ukrajinske diplomatije rekao je da Kijev ima fotografije koji pokazuju da su ruske bespilotne letjelice noćas pogodile rumunsku teritoriju tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na rijeci Dunav.

Dmitro Kuleba rekao je to novinarima nakon konferencije za medije u Kijevu, prenosi Rojters. Rumunija, članica NATO-a, je to ranije danas negirala.

Rumunska ministarka spoljnih poslova Luminita Odobesku kaže da na teritoriju te zemlje nisu pali ruski dronovi ili njihovi ostaci tokom tokom vazdušnog napada na ukrajinsku luku.

"Naravno, postoji rizik jer je ono što se tamo desilo veoma blizu naših granica“, dodala je Odobesku na marginama posjete Berlinu, prenio je Rojters.

"Vidjeli smo da Rusija cinično nastavlja da napada civilnu infrastrukturu, ne dozvoljavajući Ukrajini da izvozi svoje žitarice. Naravno, postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali za sada to nije bio slučaj", navela je šefica diplomatije Rumunije.

12:37h

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su ruski eksplozivni dronovi pali noćas na teritoriju Rumunije, ukrajinskog susjeda i članice NATO, tokom novog talasa žestokih noćnih napada na jug Ukrajine, a Bukurešt je negirao te tvrdnje.

"Prema informacijama ukrajinske granične straže tokom velikog napada koji je Rusija sprovela na zonu (ukrajinske) luke Izmail ruski dronovi 'šahid' noćas su pali i eksplodirali na teritoriji Rumunje", rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko preko Fejsbuka.

Rumunija je danas "kategorički negirala" tvrdnje Kijeva da su ruski eksplozivni dronovi noćas pali na njenu teritoriju.

Ministarstvo odbrane "nadzire situaciju u realnom vremenu" i "ni u jednom trenutku" nisu ruski napadi na infrastrukturu na Dunavu, blizu njene granice "predstavljali direktnu vojnu pretnju za nacionalnu teritoriju ili teritorijalne vode Rumunije", navelo je ministarstvo u saopštenju.

(BETA)

12:35h

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da je u snažnoj kontraofanzivi na južnom frontu povratilo tri kvadratna kilometra od ruskih snaga kod Bahmuta na istoku zemlje.

"Ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije u sektoru Melitopolja... i imale su uspjeha kod Novodanilivke i Novoprokopivke", na jugu, rekla je za javni tv servis zamjenica ministra odbrane Gana Malijar.

Ta dva sela nalaze se u Zaporoškoj oblasti kod Robotine, strateškog mjesta koje su Ukrajinci povratili od Rusa krajem avgusta i otvara im put ka jugu pod okupacijom ruske vojske.

"Neprijatelj je na jugu podnio znatne gubitke u ljudstvu, oružju i opremi i ponovo grupiše svoje jedinice i trupe uz upotrebu rezervi", rekla je Gana Malijar.

Ona je rekla da su na istočnom frotu Ukrajinci ostvarili određen uspjeh kod Kličšivke, sela južno od Bahmuta. Bahmut je bio u centru borbi više od godinu dana a Moskva ga je osvojila u maju.

"Tokom protekle nedjelje oslobođena zona se povećala za tri kvadratna kilometra" kod Bahmuta i ukupno je oslobođeno 47 kvadratnih kilometara na obodima grada od početka ukrajinske kontraofanzive u junu, rekla je ona.

(BETA)

12:32h

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov objavio je danas da je podnio ostavku Parlamentu, dan pošto je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio njegovu smjenu.

"Podnio sam pismo ostavke Ruslanu Stefančuku, predsjedniku ukrajinskog Parlamenta", napisao je Reznikov preko mreže Iks (X). On je na tom položaju od novembra 2021.

"Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku vojsku tokom poslednja 22 mjeseca, najtežeg perioda u saveremenoj ukrajinskoj istoriji", dodao je.

Predsjednik Ukrajine Zelenski izjavio je juče da će ministar odbrane Aleksij Reznikov ove nedjelje biti zamenjen Rustemom Umijerovom, poslanikom krimskih Tatara.

"Odlučio sam da smijenim ministra odbrane Ukrajine. Aleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana punog rata. Smatram da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u cjelini. Sada ministarstvo treba da vodi Rustem Umerov", napisao je Zelenski.

Kako je navela agencija Frans pres, smjena na čelu Ministarstva odbrane objavljena je poslije više skandala korupcije od početka ruske invazije na Ukrajinu.

(BETA)

12:31h

Ukrajinske vlasti su dobile danas nove dojave o postavljenim bombama u svim školama u Kijevu, tri dana poslije prve takve uzbune, saopštila je gradska vojna uprava.

"Kijevska policija dobila je nove dojave o postavljenim bombama u svim školama" u Kijevu, napisala je gradska vojna uprava preko Telegrama.

Prethodna dojava koja se na kraju uspostavila kao lažna bila je 1. septembra, u danu početka nove školske godine u Ukrajini.

Više od 3,6 miliona ukrajinske djece, uključujući 400.000 raseljenih u inostranstvu, započelo je tog dana novu školsku godinu, saopštile su vlasti.

(BETA)

12:29h

Ukrajinske snage oborile su 17 ruskih dronova na jugu ukrajinske oblasti Odese a oštećene su zgrade u okrugu lučkog grada Izmaila, objavio je danas lokalni guverner.

"Naše snage za vazdušnu odbranu oborile su 17 dronova... u više kvartova u okrugu Izmail oštećena su skladišta i prizvodne zgrade, poljoprivredne mašine i oprema industirjskih firmi", rekao je guverner Oleg Kiper preko Telegrama.

On je dodao da je poslije obaranja dronova izbilo nekoliko požara na toj teritoriji i da su ugašeni.

Prema guverneru, napad je trajao tri i po sata i u njemu nije bilo poginulih ni ranjenih.

Operacionalna komanda juga Ukrajine saopštila je da se radilo o velikom noćnom napadu sprovedenom dronovima protiv civilne infrastrukture u zoni Dunava.

Rječna luka Izmail postala je jedno od glavnih puteva za prevoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda od kada je Moskva u julu prekinula sporazum o izvozu žitarica.

U noći subote na nedjelju ruski dronovi pogodili su industrijske lokacije na Dunavu, saopštila je kancelarija ukrajinskog glavnog tužioca. Ruska vojska je saopštila da je sprovela napad na luku Reni, takođe u Odeskoj oblasti.

(BETA)

11:56h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je pomorska avijacija u Crnom moru uništila četiri brza vojna broda koji su prevozili ukrajinske vojnike.

"Noćas je u u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora pomorska avijacija Crnomorske flote uništila četiri brza vojna broda 'Wilard Si fors', američke proizvodnje koji prevoze grupe za iskrcavanje ukrajinskih oružanih snaga", saopštilo je to ministarstvo preko Telegrama.

U saopštenju se navodi da su uništena četiri broda koja su prevozila do 50 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga.

Prema navodima ruskog ministarstva, ukrajinski brodovi su plovili u pravcu rta Tarhankut, zapadno od pripojenog poluostrva Krim.

Moskva je takođe saopštila da je oborila ukrajinski dron kod Krima a drugi u ruskoj oblasti Kursk koja se graniči sa Ukrajinom.

Ukrajina je ranije, 24. avgusta, objavila da je sprovela operaciju specijalih snaga na poluostrvu Krim, koji je Rusija pripojila 2014. i da je tu istakla državnu zastavu.

Ukrajinske specijalne snage stigle su tada iz pravca mora i iskrcale se na zapadnom dijelu poluostrva, bez pretrpljenih gubitaka, navedeno je u saopštenju ukrajinske obavještajne službe.

(BETA)

Bonus video: