Vicevi o Putinu rizični, ali nasmiju

Ruski komičari hodaju po tankoj žici, sami se cenzurišu i izbjegavaju političke teme

12235 pregleda 9 komentar(a)
Stendap komičar Ivan Garkuško, Foto: Rojters
Stendap komičar Ivan Garkuško, Foto: Rojters

Zbijanje šala o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu je osjetljiv posao ovih dana u moskovskim klubovima komičara, gdje izvođači kažu da hodaju po tankoj žici u zemlji u ratu.

"Generalno, možete se šaliti na bilo koju temu, važno je kako, da ne biste povrijedili ničija osjećanja ili izazvali sukobe u prostoriji", kaže za Rojters stendap komičar Ivan Garkuško.

"Zato što postoje veoma podijeljena mišljenja, i ne vrijedi zadirati u bolne teme... moramo se sami cenzurisati, a ne da čekamo da to uradi neko iznad, već sami osjetite gdje je granica i shvatite šta je dozvoljeno a šta nije".

Njegov kolega komičar Boris Zeliger kaže da politički rizičan vic "obično čak i ne nasmije, ali izaziva reakciju poput 'Vau, junačino!'.

Iz tog razloga više naginje humoru o muškarcima i ženama i vezama. "Komičari koji pišu viceve ​​na aktuelne teme sa političke tačke gledišta, obično emigriraju".

Russia
foto: Reuters

Rojters piše da su upravo to uradili osnivači Komigracije - malog kolektiva komičara koji su napustili Rusiju kada je počela invazija na Ukrajinu 2022. i sada rade u Gruziji.

Prema riječima jednog od njih, Ilje Ovečkina, svako pominjanje Putina u šali povećava smijeh za 70 odsto.

U Rusiji su nakon invazije uvedeni zakoni po kojima "diskreditacija" oružanih snaga ili širenje onoga što vlada smatra "lažnim informacijama" o njima predstavalju krivično djelo.

Upravo sam vidjela statistiku da je 60 odsto žena u Rusiji imalo barem jedan erotski san o Putinu

Ovečkin kaže da mu je drago što je pobjegao iz sredine koja guši kreativnost.

"Na primjer, dešava se da je tokom nastupa u publici momak koji se upravo vratio (iz rata) i poludio. On se miješa u nastup, viče. Kada počnem neku raspravu sa njim, pokušam da se našalim sa scene i izazovem smijeh da bi se on smirio, to može da ga provocira i da mi napravi problem. Možete dobiti udarac u lice a da ne kažete nijednu političku šalu".

Arijana Lolajeva, suosnivačica Komigracije koja je kažnjena prošle godine zbog "diskreditacije" vojske u objavi na društvenim mrežama, kaže da nastupa sa više slobode otkako je napustila Rusiju.

"Upravo sam vidjela statistiku da je 60 odsto žena u Rusiji imalo barem jedan erotski san o Putinu", rekla je publici na nedavnom nastupu.

"Razmislite o tome, 60 odsto. Čak je i tamo namjestio anketu!"

Bonus video: