Smjena uprave državnih medija i gašenje propagandnog glasila u Poljskoj

Vladajuća koalicija Donalda Tuska obećala je državne medije koji će imati izbalansiran pristup

7821 pregleda 0 komentar(a)
Policija juče ispred sjedišta poljske državne televizije, Foto: REUTERS
Policija juče ispred sjedišta poljske državne televizije, Foto: REUTERS

Uprava poljske državne televizije, radija i novinske agencije PAP smijenjena je, saopštilo je danas ministarstvo kulture, dok je jedan javni kanal za koji su kritičari tvrdili da je bio politizovan za vrijeme prethodne vlade prestao sa emitovanjem programa.

Kritičari tvrde da su državni mediji, naročito kanal TVP Info, bili propagandno glasilo za vrijeme osam godina vladavine partije Pravo i Pravda (PiS).

Vladajuća koalicija premijera Donalda Tuska obećala je da će osnovati nove medije koji će imati balansiraniji pristup.

Bivši premijer mateuš Moravjecki na protestnom skupu nakon smjene uprave državnih medija
Bivši premijer mateuš Moravjecki na protestnom skupu nakon smjene uprave državnih medijafoto: REUTERS

Signal TVP Info danas je nestao i umjesto toga emitovan je program prvog kanala državne televizije. Isto se dogodilo i sa Internet stranicom, prenio je Rojters.

“Kraj TVPiS-a. TVP Info je ugašen”, objavila je na društvenoj mreži X Građanska platforma, najveća partija u novoj vladi.

Parlament Poljske u novom sazivu u utorak je usvojio rezoluciju kojom poziva sve “državne vlasti da odmah preduzmu aktivnosti u cilju obnavljanja ustavnog poretka u smislu omogućavanja pristupa pouzdanim informacijama i funkcionalnim državnim medijima”.

"Predsjednik Nacionalnog savjeta za radio-difuziju rekao je da smjenjivanje menadžmenta javnih medija predstavlja kršenje zakona".

“Gašenje televizijskog signala i Internet stranice TVP Info predstavlja čin bezakonja i podsjeća na najgora vremena vanrednog stanja”, kazao je Maciej Svirski podsjećajući na događaje za vrijeme komunizma u Poljskoj.

Rojters ističe da je Svirskog na čelo Savjeta imenovao parlament u prošlom sazivu na predlog PiS-a.

Mediji su objavili snimke političara PiS-a koji su se okupili u sjedištu državne televizije da bi, kako je novinarima kazao njihov lider Jaroslav Kačinjski, “branili demokratiju”.

“Nezakoniti postupci ministra kulture u vezi sa TVP-om, Poljskim radiom i PAP-om pokazuju kako vlasti koje navodno brinu o vladavini prava krše zakon na svakom koraku”, objavio je na mreži X bivši premijer Mateuš Moravjecki.

“Nećemo odustati. Nećemo dozvoliti diktaturu u Poljskoj”, dodao je on.

Bonus video: