Dobitnici Nobelove nagrade i svjetski naučnici: Režim Putina predstavlja jasnu i neposrednu prijetnju čovječanstvu

"Odbijanje da svjetski lideri priznaju reizbor Putina poslaće snažnu poruku da svijet više ne može da ga smatra 'partnerom'"

12944 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Režim predsjednika Rusije Vladimira Putina predstavlja jasnu i neposrednu prijetnju čovječanstvu, piše u apelu koji je potpisalo 40 dobitnika Nobelove nagrade i oko 200 svjetskih naučnika.

"Prije dve godine, Vladimir Putin je započeo neprovociranu vojnu agresiju punog obima na Ukrajinu, koja je rezultirala smrću i razaranjima koja nisu viđena od Drugog svjetskog rata. Rat protiv Ukrajine poklopio se sa rastućim i ozbiljnim gušenjem političkog neslaganja i slobode govora u Rusiji. Nedavno je svijet potresla smrt Alekseja Navaljnog, glavnog Putinovog političkog protivnika. Prije zatvaranja, gdje je mučen i ubijen, Navaljni je preživio trovanje koje je sponzorisala država. Uprkos tom mučnom iskustvu, on je prkosno odlučio da se vrati u Rusiju, pokazujući istinski čin patriotizma. Rat u Ukrajini i ubistvo Alekseja Navaljnog tiču se ne samo Rusije i Ukrajine. Putinov režim je pokazao da predstavlja jasnu i neposrednu pretnju čovečanstvu", piše u apelu.

Dodaje se da otkako je preuzeo vlast 2000. godine, da je Putin sistematski razbijao postsovjetske demokratske institucije i podsticao sukobe u državama bivšeg SSSR-a.

"Puna agresija na Ukrajinu i ubistvo Alekseja Navaljnog ilustruju eskalaciju prijetnje na novi nivo, pošto Putinov režim više ne priznaje nikakva ograničenja za kršenje ljudskih prava i međunarodnih normi. Užasi svjetskih ratova u 20. vijeku su podvukli da čovječanstvo može da izbjegne samouništenje samo pridržavajući se principa demokratije i pridržavajući se međunarodnih zakona o ljudskim pravima. Međutim, Putinov režim cinično gazi ove principe. Tragedije totalitarizma 20. vijeka zahtijevaju posvećenost slobodama i dostojanstvu pojedinca. Putin ih očigledno krši. On je transformisao Rusiju u snažno militarizovanu policijsku državu, naoružanu najvećim nuklearnim arsenalom, koji predstavlja egzistencijalnu prijetnju svijetu", piše u apelu.

Ove opasnosti, kažu, su artikulisali Aleksej Navaljni i drugi lideri ruske opozicije, ponavljajući nasljeđe njihovog velikog prethodnika i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1975, akademika Andreja Saharova.

"Mi, naučnici iz cijelog sveta, pozivamo svjetske lidere da se energično zalažu za mir, napredak i ljudska prava. Kao članovi međunarodne akademske zajednice, duboko smo zabrinuti da je naučni napredak ugrožen kada diktatori potkopaju intelektualnu slobodu, posebno u vrijeme kada je globalna saradnja važnija nego ikad, u sjenci svjetskih pandemija, klimatskih promjena i egzistencijalne prijetnja oružjem za masovno uništenje. Pozivamo svjetske lidere i sve ljude dobre volje da odbace sve iluzije o gospodinu Putinu i njegovom zločinačkom režimu. Istorija nas uči da umirenje agresora znači podsticanje daljih zločina protiv čovječnosti".

U apelu se navodi i da nikakve privremene beneficije ne mogu ovo opravdati.

"Odlučni smo da ne ponovimo Minhen-1938! Pozivamo sjvetske lidere: Da drastično poveća pomoć Ukrajini. Ukrajina mora da pobijedi, a ne samo da 'ne izgubi'. Pravovremena pomoć će smanjiti gubitak ljudskih života i pomoći da se protjera agresor sa ukrajinskog tla. Putinov gubitak u činu vojne agresije smatraće se moralnom pobjedom za milione Rusa, ojačavajući njihove nade u demokratsku budućnost i mobilišući njihov antiratni pokret. Da podržava ljudska prava i podržava demokratsku opoziciju u Rusiji. Globalna zajednica mora da se ujedini da zaštiti političke zatvorenike koji su trenutno podvrgnuti torturi u Rusiji. Životi lidera opozicije Vladimira Kara-Murze, Ilje Jašina, Lilije Čaniševe i mnogih drugih su u neposrednoj opasnosti. Povećati podršku ruskim građanima koji se suočavaju sa rizikom od represije zbog svojih demokratskih i antiratnih političkih uvjerenja i kojima je potreban azil. Da podrži ruske demokratske antiputinovske organizacije, što uključuje podršku nezavisnim ruskim medijima, čija je uloga u pokretanju promjene režima kritična. Da se ​​delegitimizira Putinovo nezakonito držanje vlasti u Rusiji".

Dobitnici Nobelove nagrade i naučnici u apelu ističu da uprkos svojoj propagandi, Putinov režim očajnički traži priznanje od globalne zajednice.

"Odbijanje da svjetski lideri priznaju reizbor Putina poslaće snažnu poruku da svijet više ne može da ga smatra 'partnerom'. Ohrabrujemo pojedince dobre volje i njihove organizacije da iskoriste sve raspoložive resurse u aktivnom podsticanju svojih političkih lidera da se pozabave ruskom agresijom i podrže Ukrajinu. Odajemo počast krajnjoj žrtvi Alekseja Navaljnog i naglašavamo važnost promovisanja demokratije i vladavine prava za integraciju Rusije u zajednicu demokratija. Kroz kolektivnu akciju, možemo doprinijeti uspostavljanju mira u Evropi i sprečavanju globalne katastrofe", piše u apelu

Bonus video: