Više ranjenih u Ukrajini poslije ruskih napada dronovima i teškom artiljerijom

Ukrajinski protivvazdušni sistemi presreli su 26 od 28 dronova tipa Šahed iznad Dnjepropetrovska, Harkiva, Odese i Zaporižja, navodi se u saopštenju vazdušnih snaga zemlje

3424 pregleda 2 komentar(a)
Spasioci rade na mjestu oštećenih stambenih zgrada pored kratera koji se pojavio tokom ruskog udara dronom u Zaporožju, Foto: Reuters
Spasioci rade na mjestu oštećenih stambenih zgrada pored kratera koji se pojavio tokom ruskog udara dronom u Zaporožju, Foto: Reuters

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija izvela napade kamikaze dronovima i teškom artiljerijom na regione u centru i na istoku zemlje u ranim satima u četvrtak, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodne Evrope.

Ukrajinski protivvazdušni sistemi presreli su 26 od 28 dronova tipa Šahed iznad Dnjepropetrovska, Harkiva, Odese i Zaporižja, navodi se u saopštenju vazdušnih snaga zemlje.

Lokalne vlasti u Zaporižju saopštile su da su pogođene kuće i da su najmanje dvije osobe ranjene. Vršilac dužnosti gradonačelnika, Anatolij Kurtev, rekao je da je pet kuća djelimično uništeno, dok je 40 oštećeno.

Guverner centralnog Dnjepropetrovske oblasti, Sergej Lisak, rekao je da je Nikopolj bio na meti teške artiljerije i dronova. Dvije osobe su povrijeđene gelerima, dok su četiri kuće i dalekovod oštećeni, dodao je on.

U Odesi, regionalni guverner, Oleh Kiper, rekao je da je Rusija prvo lansirala dronove, a onda i tu oblast gađala projektilima.

U Harkivu su oštećene kancelarije, prodavnica i restoran, ali nije bilo žrtava, rekao je, regionalni guverner, Oleh Sinjehubov.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija u srijedu možda upotrijebila novu vrstu navođene bombe u vazdušnim napadima na Harkiv, u napadu koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao "ruski teror".

Volodimir Timoško, šef regionalne policije Harkova, rekao je da je Moskva možda koristila novi tip navođene bombe – UMPB D-30.

"Izgleda da su Rusi odlučili da testiraju svoje modifikovane bombe na stanarima kuća", rekao je Sinjehubov.

Bonus video: