Glumac Hju Grant postigao poravnanje za zaštitu privatnosti protiv Mardokovog tabloida "The Sun"

Poznat po filmovima kao što su "Love Actually", "Paddington 2" i "Notting Hill", Grant je postao istaknuti borac za reformu štampe otkako se skandal hakovanja telefona pojavio prije više od jedne decenije, a posljednjih godina udružio je snage sa Harijem

2861 pregleda 0 komentar(a)
Grant, Foto: Reuters
Grant, Foto: Reuters

Britanski glumac, Hju Grant, postigao je poravnanje povodom tužbe protiv izdavača tabloida Ruperta Mardoka, "The Sun", zbog tvrdnji da su novinari koristili privatne istražitelje da prisluškuju njegov telefon i provale u njegovu kuću, rekao je on.

Grant je, zajedno sa sinom kralja Čarlsa, princem Harijem, tužio "News Group Newspapers" (NGN) zbog navodnog široko rasprostranjenog nezakonitog prikupljanja informacija, uključujući prisluškivanje fiksnih telefona, provalu i "krađu" povjerljivih informacija o njemu.

Poznat po filmovima kao što su "Love Actually", "Paddington 2" i "Notting Hill", Grant je postao istaknuti borac za reformu štampe otkako se skandal hakovanja telefona pojavio prije više od jedne decenije, a posljednjih godina udružio je snage sa Harijem.

Njegov slučaj je bio jedna od nekoliko tužbi koje su mogle da idu na suđenje na Visokom sudu u Londonu u januaru, ali je glumac rekao da je pristao da se nagodi sa NGN-om.

"News Group' tvrdi da su potpuno nevini u stvarima za koje sam optužio 'Sun'“, objavio je na Iksu. "Kao što je uobičajeno za potpuno nevine ljude, nude mi ogromnu sumu novca kako bi se ovo pitanje zadržalo van suda“.

NGN je saopštio da je poravnanje dogovoreno "bez priznanja odgovornosti". "U finansijskim je interesima obije strane da se ne ide ka skupom suđenju“, rekao je portparol NGN-a.

Grant je ranije pokrenuo tužbu, protiv NGN-a u vezi sa sada ugašenim tabloidom "News of the World", koja je riješena 2012. godine, godinu dana nakon što je novine ugasio medijski magnat Mardok nakon reakcije javnosti zbog hakovanja.

NGN je uvijek odbacivao optužbe o bilo kakvom nepravednom postupanju osoblja "The Sun"-a, pošto je riješio više od 1.300 slučajeva - plus još oko 300 preko sopstvene šeme kompenzacije - bez ikakvog priznanja odgovornosti u vezi sa tim listom.

Međutim, rješavanje Grantove tužbe, koja se fokusirala isključivo na navodne prekršaje u "The Sun"-u, postavlja pitanja o održivosti te dugotrajne pozicije.

Bez odgovornosti

"The Sun' ne prihvata odgovornost niti priznaje optužbe“, rekao je portparol NGN-a.

Grant je rekao da nije želio da se nagodi i da je želio da sasluša svoje optužbe testirane na sudu, ali je rekao da će mu biti dosuđena manja odšteta nakon suđenja nego što mu je NGN sada ponudio, a on bi bio dužan da plati pravne troškove obije strane.

"Advokati Ruperta Mardoka su veoma skupi", napisao je glumac, koji je rekao da će novac potrošiti na lobističke grupe kao što je "Hacked Off", koja vodi kampanje protiv upada medija.

"Dakle, čak i ako se svaka tvrdnja dokaže na sudu, ja bih i dalje bio odgovoran za nešto što se približava 10 miliona funti troškova. Bojim se da je to nešto što bih već izbjegao".

Nagodba bi mogla da smanji šanse da se NGN suoči sa suđenjem zbog optužbi za nezakonito prikupljanje informacija - iako se Harijeva tužba nastavlja i princ je više puta govorio o svojoj "misiji" da očisti britansku štampu.

Hari i drugi tužioci prošlog mjeseca su pokušali da uvuku Mardoka u slučaj, tvrdeći da je on lično umiješan u prikrivanje nepravde, a odluka o njihovoj prijavi još uvijek je na čekanju.

NGN kaže da podnosioci tužbe koriste tužbe kao sredstvo za napad na tabloidnu štampu i da su optužbe protiv sadašnjeg i bivšeg osoblja "neprijatan i ciničan napad na njihov integritet".

Advokat NGN-a, Entoni Hadson, zatražio je od suda da odredi da se kompletno suđenje, koje je trenutno najavljeno za početak u januaru, zapravo održi kako bi se odlučilo da li je trebalo da tužioci podnesu svoje tužbe protiv izdavača ranije.

Bonus video: