Ukrajinska obavještajna služba potvrdila napad na vojni aerodrom na Krimu

Jusov je za RSE 18. aprila rekao da su napadi izvedeni dan ranije uništili ruske lansere protivraketnih i protivvazdušnih odbrambenih sistema, radarske sisteme i oštetili neke avione

3989 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Portparol Glavne obavještajne uprave Ukrajine u Ministarstvu odbrane Andrij Jusov, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa izvještaje o "uspješnom" napadu ukrajinskih oružanih snaga na vojni aerodrom u gradu Džankoj na ukrajinskom Krimu koji je okupirala Rusija.

Jusov je za RSE 18. aprila rekao da su napadi izvedeni dan ranije uništili ruske lansere protivraketnih i protivvazdušnih odbrambenih sistema, radarske sisteme i oštetili neke avione.

Kanali društvenih mreža javili su o snažnim eksplozijama u području aerodroma rano 17. aprila, ali ti izvještaji nisu provjereni.

Jusov je operaciju nazvao važnom i opsežnom i dodao da će detaljnije informacije tek biti objavljene.

„Da, postoje lanseri protivraketnih i protivvazdušnih odbrambenih sistema, postoje uništeni radarski sistemi, a ima informacija o oštećenim avionima. Sve informacije će biti objavljene kasnije. Ovo je ozbiljan uspjeh i uspješna operacija Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je predstavnik obavještajnih službi.

Serija eksplozija odjeknula je tokom noći 17. aprila na području vojnog aerodroma u gradu Džankoju na sjeveru okupiranog Krima.

"Džankoj" je vojni aerodrom na okupiranom Krimu, gdje se nalaze 39. helikopterski puk 27. mješovita avijacija, 4. komande avijacije i protivivazdušna odbrane Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije, tri eskadrile avijacije.

Šefica Ujedinjenog pres centra odbrambenih snaga Juga Natalija Gumenjuk je, komentarišući eksplozije, rekla za RSE da je vojni aerodrom u gradu Džankoju na okupiranom Krimu "legitimna meta" Ukrajine. Kasnije je napad potvrdio i predsednik Vladimir Zelenski.

Bonus video: