Rusija sprema veliku ljetnju ofanzivu?

Američka pomoć može kupiti vrijeme Kijevu, ali Ukrajini je potrebno mnogo više vojnika

24564 pregleda 84 reakcija 11 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na položaju na periferiji Kupjanska, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnik na položaju na periferiji Kupjanska, Foto: Rojters

Za iscrpljene ukrajinske artiljerce koji se odupiru ruskim snagama blizu istočnog grada Kupjansk, američki paket pomoći za koji se očekuje da će biti konačno usvojen ove sedmice je spas i, potencijalno će promijeniti pravila igre, iako to može potrajati neko vrijeme, ocjenjuju analitičari.

"Da su ga usvojili (ranije), to bi dramatično promijenilo situaciju", rekao je za agenciju Rojters vojnik sa nadimkom Mornar. On je dodao da je nedostatak granata smanjio njihovu podršku pješadiji, što je koštalo života i teritorije.

Nakon šest mjeseci prepirki u Kongresu, očekuje se da će paket pomoći od 61 milijardu dolara ove sedmice dobiti odobrenje američkog Senata i potpis predsjednika Džoa Bajdena, i obnoviti kritično niske zalihe artiljerijskih granata i protivvazdušne odbrane Kijeva, piše Rojters.

Ukraine
foto: Reuters

Priliv oružja trebalo bi da poboljša šanse Kijeva da izbjegne veliki ruski proboj na istoku, ocijenila su dva vojna analitičara, bivši ukrajinski ministar odbrane i evropski bezbjednosni zvaničnik.

Međutim, Kijev je i dalje suočen sa nedostatkom ljudskih resursa na ratištu, dok ostaju pitanja jačine njegovih utvrđenja duž ogromnog fronta od hiljadu kilometara pred ono što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi mogla biti ruska ljetnja ofanziva, navodi se u analizi.

"Najvažniji izvor ukrajinske slabosti je nedostatak ljudskih resursa", smatra Konrad Muzika, direktor vojne konsultantske firme Ročan u Poljskoj.

Nakon višemjesečnih rasprava, zakon koji je Zelenski potpisao 16. aprila, koji mijenja pravila o tome kako Ukrajina mobilizuje civile u vojsku, stupiće na snagu u maju s ciljem da proces učini bržim, transparentnijim i efikasnijim.

Ali novim regrutima će trebati mjeseci obuke prije nego što mogu biti raspoređeni, što, sa druge strane, otvara "prozor mogućnosti" koji Rusija može iskoristiti, rekao je Muzika.

"Očekivao bih da situacija nastavi da se pogoršava u naredna tri mjeseca, ali ako mobilizacija bude išla prema planu i američka pomoć bude odblokirana, situacija bi trebalo da se poboljša od jeseni", rekao je.

Kremlj je saopštio da američka pomoć neće promijeniti rusku prevlast na frontu i da će rezultat biti još više ukrajinskih žrtava.

Smanjiti razliku u granatama

Moskva ima prednost na ratištu otkako je u februaru zauzela Avdijivku, grad koji je dugo bio bastion u istočnoj oblasti Donbas, i njene snage polako napreduju, koristeći veći broj vojnika i artiljerijskih granata.

Sada se približavaju gradu Časov Jar, smještenom na visokom terenu koji bi, ako bude osvojen, približio Moskvu preostalim gradovima Donbasa koje kontroliše Kijev, kao što su Kostjantinjivka, Kramatorsk i Slovjansk.

Zelenski je prošle sedmice rekao da Rusija sada može da ispali 10 puta više artiljerijskih granata od ukrajinskih trupa. Ruske snage nadmašuju ukrajinske 7-10 puta na istoku, rekao je jedan ukrajinski general ovog mjeseca.

Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblasti
Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblastifoto: Reuters

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da je Moskva usredsređena na potpuno osvajanje istočnih oblasti Donjeck i Lugansk, koje čine Donbas.

On je dodao da Rusija tamo napada na tri fronta - zapadno od Avdijivke, od Kupjanska do Limana i zapadno od Bahmuta. Na jugu vrši pritisak na Robotine, selo koje je Kijev ponovo osvojio tokom prošlogodišnjeg napada.

Ukrajinske pozicije su ove godine pogođene hiljadama kliznih bombi koje su ispalili avioni koji su iskoristili rusku vazdušnu superiornost i oslabljenu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane, rekao je da će priliv kopnenih sistema protivvazdušne odbrane biti od pomoći, dok će američki borbeni avioni F-16, koje Kijev očekuje kasnije ove godine, potpuno potisnuti ruske avione.

Obnovljene zalihe artiljerijskih granata trebalo bi da smanje jaz u ispaljenim projektilima na nekoliko ruskih projektila za svaki ukrajinski projektil, dodao je.

"Nije nam potreban odnos jedan-na-jedan. Tri prema jedan bi završilo posao", rekao je, navodeći da Ukrajinci imaju više "proračunat" pristup naspram ruskog oslanjanja na kvantitet.

Pored američke, pomoć Evropske unije uključuje inicijativu koju predvodi Češka, koja će početi da snabdijeva Ukrajinu sa oko 300.000 rundi artiljerijskih granata kalibra 155 mm počevši od juna.

Jedan visoki evropski bezbjednosni izvor rekao je Rojtersu da ako Ukrajina dobije novu pomoć SAD i EU, vjerovatnoća odvraćanja velikog ruskog proboja tokom narednih 12 mjeseci je "prilično visoka".

Dodatni gubitak teritorije

Ukrajinskoj vojsci je potrebno "masovno" pojačanje ljudstva da bi zaustavila ruske snage duž cijelog fronta, rekao je Muzika, dodajući da odvojena inicijativa za regrutaciju volontera ne bi bila dovoljna da pokrije deficit.

Evropski bezbjednosni izvor takođe je rekao da Ukrajina mora pojačati napore mobilizacije.

Nijedna strana u sukobu ne dijeli zvanične podatke o svojoj vojnoj snazi i stopi gubitaka.

Pripadnik vojske Ukrajine u Donjeckoj oblasti
Pripadnik vojske Ukrajine u Donjeckoj oblastifoto: Reuters

Ukrajinac Jusov je rekao da Rusija, koja kontroliše 18 odsto ukrajinske teritorije, ima između 450.000 i 470.000 kopnenih trupa koje se bore u Ukrajini, pored 35.000 pripadnika nacionalne garde, kao i odvojene operacije vazdušnih snaga i mornarice.

Kijev je ranije rekao da ima oko milion vojnika. Zelenski je u decembru rekao da njegova vojska želi da mobilše do pola miliona novih vojnika.

Muzika je kazao da nije jasno koliko su duboka ukrajinska utvrđenja. Vojska kaže da radi danonoćno na njihovom poboljšanju, a Zelenski je ovog mjeseca izjavio da je izgradnja u nekim područjima fronta gotova 98 odsto.

"U suštini, ono što gledamo u 2024. je što je moguće jača odbrambena pozicija, ali uz prihvatanje da će Ukrajinci vjerovatno izgubiti dio teritorije od Rusa", ​​smatra Metju Savil, direktor vojnih nauka u londonskom institutu RUSI.

To je, kako je rekao, rezultat prošlogodišnje ukrajinske kontraofanzive koja nije mogla značajno probiti ruske linije, koncentracije ruskih snaga i dugog kašnjenja u odobravanju vojne pomoći SAD.

"Ovo je daleko kasnije i daleko manje povoljna pozicija nego što su Ukrajinci očekivali u pogledu ove i druge podrške", rekao je.

"Veliki izazov sada je istovremeno pružiti snažnu odbranu a potom se pripremiti za ofanzivu u 2025."

Bonus video: