Šikorski: Ne bi trebalo da se NATO plaši Rusije, već ona njega

"Poljska se danas suočava sa raznim formama hibridne agresije kao što su dezinformacije i sajber napadi, zloupotreba energetske zavisnosti ili instrumentalizacija migracije", kazao je šef poljske diplomatije

2852 pregleda 13 komentar(a)
Radoslav Šikorski, Foto: Reuters
Radoslav Šikorski, Foto: Reuters

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je danas u poljskom parlamentu da je Poljska već suočena sa hibridnom agresijom od strane Rusije, a da cilj zvanične Moskve nije samo Ukrajina, već rušenje međunarodnog poretka poslije hladnog rata i nametanje logike sile, prenosi Beta.

Šikorski je međutim naglasio da sukoba sa Rusijom ne bi trebalo da se plaši NATO, već upravo obrnuto, Moskva.

"Ukrajina se više od dvije godine bori protiv agresora čiji cilj nije samo da uništi ukrajinsku nezavisnost, već i da sruši međunarodni poredak poslije 1989. godine. Logiku zakona i dobrovoljnih saveza treba da zamijeni logika sile, sfera uticaja i diktiranja susjedima", kazao je Šikorski.

U ekspozeu o novim pravcima poljske spoljne politike poslije pobjede proevropske demokratske opozicije na jesenjim izborima u Poljskoj, šef poljske diplomatije je podsjetio da je 15 zemalja NATO koje najaktivnije podržavaju Ukrajinu izdvojilo za odbranu 1,17 biliona dolara, dok je Rusija utrošila 86,4 milijarde dolara, dakle 14 puta manje.

"Rusija poslije prve faze mobilizacije ima 1,3 miliona vojnika. NATO bez dodatne mobilizacje 3,5 miliona. Rezerve vazduhoplovstva su tri puta veće nego što ima Rusija. Ne treba mi da se plašimo sukoba sa Putinom, već obrnuto. Jedina nada Putina je manjak naše riješenosti", kazao je Šikorski.

Ministar je upozorio da Poljska već jeste meta hibridnog rata koji vodi Rusija.

"Poljska se danas suočava sa raznim formama hibridne agresije kao što su dezinformacije i sajber napadi, zloupotreba energetske zavisnosti ili instrumentalizacija migracije. Očigledan interes Poljske jeste da zadrži agresora što dalje od naših granica. Temelj odbrane Poljske je NATO uz vodeću ulogu SAD", rekao je poljski ministar.

Kao jedan od primjera naveo je ruske tvrdnje da Poljska zajedno sa još nekoliko zemalja želi da rasparča Ukrajinu, što je Šikorski kategorično demantovao.

Šikorski je u obraćanju parlamentu kazao da bi se eventualni ruski napad na NATO završio porazom Rusije, kao i da ta Alijansa mora da poveća ulaganje u svoju odbranu.

On je izložio prioritete vlade premijera Donalda Tuska, koja nastoji da pokaže liderstvo u Evropi uz rastući strah da ruska agresija neće prestati u Ukrajini. Šikorski je optužio prethodnu vladu partije Pravo i pravda, koja je predvodila Poljsku od 2015. do 2023. godine, da je izabrala konfrontaciju sa EU.

Obraćanje Šikorskog usmjereno je i na svjetsku i na domaću javnost. Poljska, članica NATO i Evropske unije, nalazi se na istočnom krilu obje organizacije i graniči se sa Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom. Ona je i ključno čvorište za zapadno oružje koje se šalje u Ukrajinu.

Bonus video: