Rusija: Sud odredio kućni pritvor novinaru ruskog izdanja časopisa Forbs

Njegov advokat Konstantin Bubon rekao je da je Sergej Mingazov pritvoren zbog objava na društvenim mrežama koje je objavio o ukrajinskom gradu Buči, gdje je pronađeno više od 400 tijela civila, od kojih su mnoga imala znakove mučenja, nakon što su se ruske snage povukle u aprilu 2022.

4641 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski sud je 27. aprila odredio kućni pritvor novinaru ruskog izdanja časopisa Forbs Sergeju Mingazovu.

Mingazova je policija uhapsila u dalekoistočnom gradu Habarovsku 26. aprila pod optužbom da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci.

Njegov advokat Konstantin Bubon rekao je da je Mingazov pritvoren zbog objava na društvenim mrežama koje je objavio o ukrajinskom gradu Buči, gdje je pronađeno više od 400 tijela civila, od kojih su mnoga imala znakove mučenja, nakon što su se ruske snage povukle u aprilu 2022.

Prijeti mu do deset godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Sergej Mingazov piše za Forbs i Amurski Boulevard, a vodi i nekoliko telegram kanala na kojima objavljuje regionalne vijesti. Prethodno je sarađivao s časopisima Vedomosti, Komersant, TASS, Komsomolskaja Pravda i drugim publikacijama.

Nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, ruske vlasti počele su progoniti ljude zbog antiratnih govora i govora. Prema procjenama OVD-Info, u Rusiji su pokrenuti postupci protiv najmanje 907 ljudi zbog njihovog antiratnog stava, uključujući 287 na temelju članka o lažima o ruskoj vojsci.

Bonus video: