Banda kovača eura: Kako prepoznati falsifikovane novčiće?

U Španiji je uhvaćena čudna banda kineskih falsifikatora – kovali su lažne novčiće od dva eura. Kako se može prepoznati prava kovanica?

5433 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ko još falsifikuje kovani novac? U Evropskoj uniji se najčešće falsifikuju novčanice od 50 i 20 eura, što ima logike – em su to najčešće banknote, em „vrijede“ više nego 10 eura, ali su mnogo manje šanse da ih neko uzme pod lupu nego novčanice od 100 ili 200 eura.

Ali, iz Španije je ove sedmice stigla vijest da je policija uz pomoć Europola u Toledu razbila prsten falsifikatora novca koji su skovali pola miliona „vrlo kvalitetnih“ falsifikata novčića od dva eura.

Taj policijski ulov opisan je kao „najvažniji“ na polju falsifikata u Evropi u posljednjih deset godina.

Pohapšeno je deset kineskih državljana, a španska policija je saopštila da ih juri već šest godina. Kažu, novčićima je ekstremno teško ući u trag.

Ekonomska šteta nije bogzna kolika – pola miliona novčića po dva eura daje ukupno milion eura tešku prevaru – ali policijsku akciju ne treba potcijeniti. Njeni glavni efekti su psihološki – država mora da garantuje da je novac kojim baratamo autentičan.

Nosite li magnet sa sobom?

Novčići nemaju hologram i sigurnosne pečate poput papirnog novca. Ali, opet imaju dovoljno karakteristika da ih je teško iskopirati. „Ne morate biti ekspert da razlikujete falsifikovani i pravi novčić“, piše na sajtu njemačke Savezne banke.

Navode da su simboli utisnuti na kovanici eura jasno ispupčeni i konture se vide jasno. Ivice novčića takođe imaju simbole i neravnine, kako bi i slijepe osobe mogle da ih raspoznaju. Falsifikatori teško uspijevaju da ih vjerno preslikaju.

Vjerovatno građani ne hodaju okolo sa magnetima u džepu, ali njemačka Savezna banka kaže da je magnet prilično dobar način da se provjeri autentičnost.

„Zbog posebnog bezbjednosnog materijala, srednji dio novčića od dva eura je blago magnetičan. To znači da novčiće magnet pomalo odiže, ali će otpasti čim se magnet blago protrese“, navodi se na sajtu banke.

Sa druge strane, spoljni prsten kovanice od dva eura – baš kao ni kovanice od 10, 20 i 50 centi – ne mogu biti privučene magnetom.

Bonus video: