Njemačka: Socijaldemokrate u anketi ispred desničara, prvi put poslije ljeta 2023.

Da su izbori u predstojeću nedjelju, koalicija CDU/CSU bi dobila 30 odsto glasova, jedan odsto manje nego u prethodnoj anketi. SPD je na 17, jedan odsto više, a AfD se zadržala na 16 odsto

5546 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prvi put od prošlog ljeta socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca su ispred desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), pokazalo je istraživanje instituta Forsa.

Iako Barometar trendova medijske kuće RTL/ntv objavljen u utorak pokazuje samo neznatne pomake, SPD je jedan procentni poen ispred i na drugom je mjestu, iza demohrišćana (CDU/CSU).

Da su izbori u predstojeću nedjelju, koalicija CDU/CSU bi dobila 30 odsto glasova, jedan odsto manje nego u prethodnoj anketi. SPD je na 17, jedan odsto više, a AfD se zadržala na 16 odsto.

Zeleni bi i dalje bili na četvrtom mjestu sa 12 odsto, a liberali (FDP), sa pet odsto na ivici cenzusa. SPD, Zeleni i liberali su sada vladajuća koalicija u Njemačkoj.

Savez Sare Vagenkneht, prema anketi Forse, ima malo manje od pet odsto.

U istraživanjima instituta Forsa, koja se rade svake nedjelje, AfD je izgurala SPD sa drugog mjesta u junu 2023. Socijaldemokrate su povremeno klizale čak na četvrto mjesto, iza Zelenih.

Prema organizaciji specijalizovanoj za izbore wahlrecht.de, Forsa je trenutno jedini veliki institut za istraživanje javnog mnjenja koji vidi SPD ispred AfD.

U ispitivanju instituta Insa, za list Bild, takođe od utorka, CDU/CSU trenutno ima 29,5 odsto, za jedan odsto manje nego u prošlom istraživanju. AfD stagnira na 18,5 odsto, a SPD je porasla za 1,5 na 16,5 odsto.

Institut za demoskopiju Alensbah je prošle nedjelje ustanovio da su SPD i AfD izjednačeni sa 16 odsto, iza koalicije CDU/CSU koja je imala 32,5 odsto.

Bonus video: