Dvadeset godina od proširenja EU: Napredak očigledan, ali ne i ravnopravnost

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je naglasio da Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija "imaju istorijsku mogućnost da svoju budućnost vežu za Evropsku uniju"

2566 pregleda 0 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je danas izjavio da se evropski kontinent prije 20 godina ulaskom deset novih članica u Evropsku uniju "ponovo ujedinio u stremljenju za slobodom svih ljudi, mira, stabilnosti i boljitka".

Borelj je ujedno naglasio da Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija "imaju istorijsku mogućnost da svoju budućnost vežu za Evropsku uniju".

Proširenje EU na ove zemlje će biti važna tema i u izbornoj kampanji i raspravama u novom sastavu Evropskog parlamenta, pošto se očekuje da osjetno povećaju uticaj izrazito desničarskih stranaka koje se oštro protive imigraciji, pa i ulasku u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, a posebno Ukrajine.

Njemački portal "Dojče vele" s tim u vezi ukazuje na to da "ako uđu u EU, Srbija i komšiluk bi kao siromašne države bili neto-primaoci novca iz briselske kase. Ali, to nije ništa u poređenju sa time koliko bi novca dobijala mnogoljudna agrarna Ukrajina. Toga se mnogi u EU plaše".

U osvrtima na učlanjenje 1.maja 2004. u EU Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Malte, Kipra, Estonije, Letonije i Litvanije, evropski mediji i analitičari jednodušno ocjenjuju da je to bio uspješan ekonomski poduhvat i poduhvat demokratskog boljitka tih zemalja.

Mada ima mišljenja da "stare" članice Unije i dalje neravnopravno gledaju i postupaju prema pridošlicama iz srednje i istočne Evrope, na šta ukazuje i bečki list "Standard" ističući da "predrasude još uvijek postoje ispod površine, isto kao i suštinski opravdane kritike zbog neliberalnog razvoja u Budimpešti i Varšavi ".

"Ali je to", ukazuje bečki dnevnik, "iskazano sa mnogo manje snage kad je u pitanju sličan razvoj u Rimu, Hagu ili Kopenhagenu".

Bivši mađarski ministar za Evropu Janoš Boka istovremeno objašnjava da je stav Budimpešte da "Evropa može biti ujedinjena jedino u različitosti" dodajući da članstvo u EU ne obavezuje zemlje "na homogenost, već na saradnju ".

Borel je u kratkom osvrtu na 20-godišnjicu proširenja Unije posebno ukazao na nove geopolitičke razloge, ruske agresije na Ukrajinu, zbog kojih je Evropska unija odlučila da otvori vrata novim članicama.

EU, Evropska unija
foto: Shutterstock

Visoki zvaničnik EU je ponovo predočio da u tom cilju "buduće članice Unije moraju ojačati demokratske institucije, ljudska prava i temeljne slobode", a napomenuo je da "EU takođe djela na sopstvenim reformama" da bi bila sposobna da primi nove članice.

U napisima i analizama dvije decenije proširenja EU se prvenstveno podvlači da su nove članice društveno, a posebno ekonomski osjetno napredovale, pa estonski medij "Postimees" tako navodi da je Estonija, zemlja sa milion i 350 hiljada stanovnika, iz budžeta EU za 20 godina dobila pomoć od 20 milijardi evra.

Češki list "Lidove novini" ističe da je "veliki uspjeh češkog članstva u EU povezan sa slobodom kretanja ljudi, robe i kapitala".

Francuski privredni dnevnik "Lezeko" zaključuje da je ulazak deset novih članica u EU prije dvije decenije posebno obilježen ekonomskim napretkom. I ukazuje na to da je recimo "bruto nacionalni dohodak po stanovniku Poljske udvostručen od 2004, dok su Češka i Slovenija dostigle 90 odsto proseka Unije".

Ali u nekim političkim krugovima i stanovništvu EU postoji surevnjivost prema ulasku novih članica, posebno kad je riječ o Ukrajini.

Prema računici Evropskog savjeta, prijem svih kandidata u EU koštao bi 256 milijardi evra na sedmogodišnji budžetski period. Samo Ukrajina bi od toga dobila 186 milijardi, ne računajući troškove poslijeratne obnove.

Bonus video: