Sindikat u Njemačkoj zagovara satnicu od 15 eura

"Preporučujem da svaka stranka koja želi da bude izabrana od velikog dijela stanovništva jasno stavi do znanja u saveznoj izbornoj kampanji da podržava 15 eura na sat", rekao je Verneke za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND)

5277 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat Verdi i Zeleni su u Bundestagu tražili da se minimalna plata poveća na 15 eura za sat, ponovo se pozvajući na odgovarajuću direktivu EU.

Propis EU nalaže da minimalna zarada bude na 60 odsto medijalnog dohotka, što je sada nešto više od 14 eura za sat, rekao je lider Verdija, Frank Verneke.

Kako je očekivanje da će prosječna plata i dalje rasti, 2026. bi bio neophodan minimalac od 15 eura za sat.

"Preporučujem da svaka stranka koja želi da bude izabrana od velikog dijela stanovništva jasno stavi do znanja u saveznoj izbornoj kampanji da podržava 15 eura na sat", rekao je Verneke za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND).

Redovni izbori u Njemačkoj su sledeće godine.

Minimalna zarada će sa sadašnjih 12,41 eura porasti na 12,82. Dvije od tri vladajuće stranke, SPD kancelara Olafa Šolca i Zeleni, su to dugo kritikovali kao previše nisko. I najmanja članica vladajuće koalicije su poslodavcima bliski liberali (FDP).

Da ljudi koji rade puno radno vrijeme mogu i da žive neophodna je odgovarajuća minimalna zarada, rekla je za RND predsjednica poslaničkog kluba Zelenih Katarina Drege i predložila da donja granica minimalca bude u skladu s direktivom EU.

"To znači za ovu godinu minimalna plata od 14 EUR na sat, a za narednu 15 eura", rekla je Drege.

Predsjednica Zelenih Rikarda Lang je predložila novi način odlučivanja u komisiji za minimalnu zaradu.

Prošle godine je, rekla je, glasanje protiv sindikata dovelo do toga da se realna plata mnogima smanji. Langova je predložila da se u komisiji odluke ubuduće donose konsenzusom.

Liberali su protiv promjena u komisiji za minimalnu platu.

Bonus video: