Putin: Ruske strateške nuklearne snage su uvijek spremne za borbu

Putin je hvalio ruske vojnike koji se bore u Ukrajini i optužio Zapad da "podstiče regionalne konflikte, međuetničke i međuverske sukobe" i da "pokušava da obuzda suverene i nezavisne centre globalnog razvoja"

5711 pregleda 10 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruske strateške nuklearne snage su uvijek spremne za borbu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin danas u Moskvi, na vojnoj paradi povodom Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

"Rusija će učiniti sve da izbjegne globalni sukob, ali nećemo dozvoliti nikome da nam prijeti. Naše strateške (nuklearne) snage su uvijek u pripravnosti", rekao je Putin na Crvenom trgu, gdje su dovežene interkontinentalne balističke rakete Jars sa nuklearnom sposobnošću.

Putin je hvalio ruske vojnike koji se bore u Ukrajini i optužio Zapad da "podstiče regionalne konflikte, međuetničke i međuverske sukobe" i da "pokušava da obuzda suverene i nezavisne centre globalnog razvoja".

Na paradi, održanoj po veoma hladnom vremenu, učestvovalo je više od 9.000 vojnika, među kojima je bilo oko 1.000 učesnika rata protiv Ukrajine, navodi Asošiejted pres.

Kremlj je saopštio da su paradi prisustvovali lideri Bjelorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgizije i Turkmenistana, i da su pozvani bili i predstavnici Kube i Laosa.

Američka agencija AP navodi da je Putin proslavu Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom "pretvorio u stub svoje gotovo četvrtvjekovne vlasti i u opravdanje vojne akcije u Ukrajini".

Pobjeda nad nacističkom Njemačkom ostaje najvažniji i najcjenjeniji simbol junaštva zemlje i ključni element nacionalnog identiteta, iako je među živima još svega nekoliko veterana Velikog otadžbinskog rata, kako Rusija naziva posljednji svjetski sukob, navodi AP.

Proslave Dana pobjede, najvažnijeg sekularnog praznika u Rusiji, održane su danas širom zemlje, u znak sjećanja na žrtvovanje u Drugom svjetskom ratu.

"Dan pobjede ujedinjuje sve generacije. Idemo naprijed oslanjajući se na naše vjekovne tradicije i uvjereni smo da ćemo zajedno osigurati slobodnu i bezbjednu budućnost Rusije", rekao je Putin, koji je ove nedjelje započeo peti predsjednički mandat.

Sovjetski Savez je izgubio oko 27 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, ali mnogi istoričari smatraju tu procjenu konzervativnom.

Snage nacističke Njemačke zauzele su veći dio zapadnog Sovjetskog Saveza tokom invazije započete 22. juna 1941. godine, ali ih je sovjetska Crvena armija potisnula do Berlina poslije gotovo četiri godine teških borbi.

Bonus video: