Beluosov je novo Putinovo oružje

Imenovanjem ekonomiste za ministra odbrane, ruski predsjednik pokazao da podređuje ekonomiju vojnim potrebama spremajući zemlju za dugotrajni rat u Ukrajini

23965 pregleda 8 komentar(a)
Andrej Belousov, Foto: Rojters
Andrej Belousov, Foto: Rojters

Bez imalo vojnog iskustva, Andrej Belousov, ekonomista i pravoslavni vjernik koji uživa u planinarenju, djeluje kao čudan izbor za novog ministra odbrane Rusije u vrijeme kada Moskva vodi rat protiv Ukrajine.

Mnogi u ruskom političkom i vojnom rukovodstvu su šokirani smjenom Sergeja Šojgua, Putinovog lojalnog ministra odbrane od 2012. godine, izjavili su sadašnji i bivši zvaničnici kao i izvori bliski Kremlju za list "Moskva tajms".

Neki su takođe izrazli zabrinutost da bi rekonstrukcija mogla da ugrozi invaziju Rusije na Ukrajinu u trenutku kada vojska ponovo dobija zamah na ratištu.

Jedan izvor blizak Kremlj je rekao da je odluka o smjeni Šojgua donesena još prošlog ljeta nakon pobune plaćeničke grupe Vagner protiv vojnog rukovodstva.

"Vojska jednostavno ne voli Šojgua," rekao je taj izvor.

Iako je Vangerova pobuna označila početaj kraja za Šojgua, izvori lista su kazali da je njegova zamjena Belousovim "veliko iznenađenje koje se graniči sa šokom".

"Ovo imenovanje nema logičnog smisla. Već sam vidio 20 verzija objašnjenja zašto je Belousov dobar ministar odbrane. Ali sve je to potpuna besmislica", rekao je jedan aktuelni vladin zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Šojgu je bio ministar odbrane od 2012.
Šojgu je bio ministar odbrane od 2012.foto: Beta/AP

Međutim, neki izvori su ocijenili da je Putinov izbor Belousova logičan i očekivan potez sa ciljem optimizacije vojne potrošnje dok Kremlj uviđa mogućnost dugotrajnog sukoba u Ukrajini.

Izvori agencije Rojters, od koji su neki radili sa Belousovim, opisali su ga kao žustrog i profesionalnog insajdera vlade koji je svojevremeno vodio kampanju za izvlačenje više novca iz velikih kompanija za državu, dokazujući da je dovoljno vješt da upravlja sistemom.

Rojters piše da u vrijeme rata ruski ministar odbrane mora da nadgleda ogromne finansijske tokove i ekonomsko i industrijsko planiranje, dok svakodnevno upravljanje situacijom na ratištu prepušta drugima. Dodaje da je Belousovljeva sposobnost da obavi posao - pošto je prikupio oko 300 milijardi rubalja (tri milijarde dolara) porezom na neočekivanu dobit preduzeća - vjerovatno impresionirala predsjednika Vladimira Putina.

Postavljanje Belousova signalizira da je Putin usredsređen na podređivanje ruske ekonomije vojnim potrebama, u očekivanju da bi rat u Ukrajini mogao oblikovati budućnost Rusije u narednim godinama, ocjenjuje Njujork tajms.

"On je veoma organizovan, sistematičan, čvrst. On voli sve da kontroliše", rekao je Rojtersu izvor iz vlade koji je radio sa Belousovim.

Ipak, neki su kritikovali 65-godišnjeg bivšeg prvog potpredsjednika vlade zbog izrazito etatističkih stavova za koje kažu da su ponekad doveli u nepovoljan položaj privatno poduzetništvo.

"Belousov je napola Sovjet, veoma sovjetska osoba", rekao je izvor iz vrha vlasti koji poznaje situaciju.

"Belousov vjeruje u državu - da je država vrhovna i da država treba da odlučuje kako se novac troši", dodao je taj izvor. "Belousov ima veoma težak posao - nekim generalima vjerovatno se neće dopasti to što je on tamo".

Belousov i Putin u Kremlju u novembru 2023.
Belousov i Putin u Kremlju u novembru 2023.foto: Beta/AP

Analitičarka Tatjana Stanovaja smatra da će, uprkos iznenađujućoj prirodi ovih promjena, kojih će biti još, ukupna politika i mehanizmi donošenja odluka ostati nepromijenjeni.

"Putinov primarni cilj je unapređenje kapaciteta države da efikasnije podrži vojne potrebe, dok će većina elemenata postojeće 'strukture' ostati netaknuta" objavila je na mreži X.

Rojters navodi da će Belousov morati da nađe način da zaobiđe sankcije Zapada, da se izbori sa upornom inflacijom, i radi u sektoru gdje će nekima smetati njegov nedostatak vojnog iskustva, te biti spreman da zaštiti davno uspostavljene ugovore i način rada.

Neki ratni blogeri kažu da će njegove vještine pomoći da se iskorijeni endemska korupcija između vojske i odbrambene industrije, dok bi drugi voljeli osobu sa vojnim iskustvom.

Imenovanje sugeriše da Putin želi ne samo da osnaži vojno-industrijski kompleks u tehnološkoj trci u naoružanju protiv Ukrajine i Zapada, već i da širu ekonomiju bolje upregne u taj cilj, navodi se u Rojtersovoj analizi.

"Putinov prioritet je rat," rekla je Aleksandra Prokopenko, bivša savjetnica ruske centralne banke.

"Rat iscrpljivanja se dobija ekonomski. Belousov se zalaže da stimulisanje potražnje iz budžeta, što znači da će vojna potrošnja ostati ista ili porasti."

Belousov je 2017. pomogao u uspostavljanju nacionalnog programa razvoja dronova i prema navodima ruskog medija RBC, 2017. bio je među onima koji su ubijedili Putina da su digitalna ekonomija i blokčejnovi ključni za budućnost.

Njegove vještine ukazuju na to da je malo vjerovatno da će biti u velikoj mjeri uključen u donošenje odluka na bojnom polju, što će ostati u nadležnosti generala Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba, koji je zadržao svoj posao dok ruske snage pokušavaju da napreduju u Ukrajini, i konačno Putina.

Putin i Šojgu na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja
Putin i Šojgu na vojnoj paradi u Moskvi 9. majafoto: Reuters

Šojgu će postati sekretar Savjeta bezbjednosti, što je visoka funkcija koja će ga održati blizu Putina, ali možda će imati manje uticaja.

Putinov portparol Dmitrij Peskov objasnio je razlog izbora Belousova na konferenciji za novinare kasno preksinoć, navodeći da su troškovi odbrane i povezanih troškova porasli sa tri odsto BDP-a na 6,7 odsto zbog rata i da teže ka 7,4 odsto, što je, kako je rekao, podsjetilo na Sovjetski Savez sredinom 1980-ih.

"To je izuzetno važno, i zahtijeva posebno rukovanje", rekao je Peskov.

Rojters piše da će Belousov kontrolisati taj budžet sa zadatkom da poveća proizvodnju i sinergije i smanji korupciju, pritom osiguravajući da se vojni troškovi razumno integrišu u širu ekonomiju i da budu dovoljno prilagodljivi da prihvate tehnološke promjene na ratištu.

Takođe je vjerovatno da će dio zadatka biti i osiguravanje da se civilna ekonomija ne zanemaruje i da životni standard ostane široko prihvatljiv.

Putin je u februaru rekao da Moskva neće ponoviti grešku Sovjetskog Saveza tako što će voditi trku u naoružanju koja je pojela previše njenog budžeta, već bi trebalo da razvija odbrambenu industriju na način koji će podstaći ukupan naučni i industrijski potencijal Rusije.

Problem Rusije sa vojnom korupcijom

Neki smatraju da je Belousov, bivši Putinov ekonomski savjetnik, ministar ekonomije, prvi potpredsjednik vlade i kratko vršilac dužnosti premijera, postao jedan od najmoćnijih igrača u modernoj Rusiji.

"On je neko kome Vladimir Putin veoma vjeruje", rekao je drugi izvor iz vlade. "Ako sistem ostane takav kakav jeste, on ne samo da je unaprijeđen, već se popeo na isti nivo kao premijer, ako ne i viši".

U trenutku kada je Rusija zaglavljena u onome što Putin naziva egzistencijalnom borbom sa Zapadom i treba joj više kontrole nad državnim finansijama nego ikada, Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja, rekao je da će jedan od zadataka Belousova biti antikorupcijska čistka.

Belousov juče u Kremlju
Belousov juče u Kremljufoto: Reuters

Prošlog mjeseca je Timur Ivanov, zamjenik ministra odbrane i Šojguov saveznik, uhapšen i optužen da je uzeo mito u vrijednosti od skoro 11 miliona dolara u zamjenu za dodjelu unosnih vojnih ugovora. On negira krivicu.

"Novac je sada, u eri Specijalne vojne operacije (u Ukrajini), došao u Ministarstvo odbrane u ogromnim količinama. A slučaj Timura Ivanova je pokazao da situacija sa korupcijom prevazilazi sve normalne granice", rekao je Markov.

Izvor iz vlade koji je nekad radio sa Belousovim rekao je on nema prethodnih velikih grešaka kada je u pitanju korupcija.

"Uvijek je gledao biznismene više kao prevarante i zalaže se da država može da redistribuira više".

Ribar, ratni bloger za kojeg se vjeruje da je blizak ministarstvu odbrane, takođe je rekao da očekuje da će Belousov "počistiti" taj resor i riješiti se onoga što je eufemistički nazvao "izmišljenom ljepotom" - što su, kako tvrde kritičari, preuveličane tvrdnje o tehničkom i vojnom uspjehu Rusije.

Bonus video: