Zelenski: Rusija nam se smije dok njeni vojnici love naš narod

Upitan da li osjeća da su ga Sjedinjene Države iznevjerile, Zelenski je odgovorio: "Mislim da bi trebalo da vjeruju u nas više"

3124 pregleda 14 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: REUTERS
Volodimir Zelenski, Foto: REUTERS

Bajdenovo odugovlačenje u sankcionisanju upotrebe zapadnog oružja protiv meta u Rusiji učinilo je da se snage Kremlja smiju Ukrajini i "love" njen narod, rekao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za britanski "Guardian".

On je istakao da je oklijevanje Bijele kuće koštalo život i pozvao američkog predsjednika da prevaziđe svoje brige o mogućoj nuklearnoj eskalaciji sa Moskvom.

U četvrtak veče, nakon višemjesečnog lobiranja, Sjedinjene Države su napravile mali, ali simboličan korak i prvi put dozvolile da se neka od oružja američke proizvodnje koriste u napadima na mete na teritoriji Rusije u odbrani grada Harkova.

Ipak, Zelenski je u intervjuu za britanski list istakao da mu je potrebno da koristi "moćno" oružje velikog dometa koje može da pogodi mete duboko u ruskoj teritoriji, što je crvena linija preko koje Bijela kuća ne želi da pređe. "Sjedinjene Države moraju više da vjeruju u nas", kazao je ukrajinski predsjednik.

Bez zelenog svjetla SAD-a Zelenski smatra da ni drugi saveznici, poput Velike Britanije, vjerovatno takođe neće dozvoliti Ukrajini da koristi njihovo oružje velikog dometa.

"Vjerujte nam, moramo da odgovorimo. Oni ne razumiju ništa osim sile. Mi nismo ni prva ni posljednja njihova meta", kazao je govoreći o Rusiji.

"Mislim da je potpuno nelogično imati zapadno oružje i gledati ubice, teroriste kako nas ubijaju sa ruske strane. Za njih je to kao odlazak u lov. Lov na ljude. Oni razumiju da možemo da ih vidimo, ali da ne možemo da dopremo do njih", pojasnio je on.

Zelenski je kazao i da želi da koristi dalekometno oružje poput britanskih Storm Šadou raketa, ali da Britanija nije dala "stopostotnu dozvolu", suprotno navodima u medijima prethodnih dana. Predsjednik Ukrajine tvrdi da Britanci čekaju čekaju da postignu konsezus sa Vašingtonom.

"Dva puta smo pokrenuli ovo pitanje. Nismo dobili potvrdu od Dejvida Kamerona", dodao je on.

Upitan da li osjeća da su ga Sjedinjene Države iznevjerile, Zelenski je odgovorio: "Mislim da bi trebalo da vjeruju u nas više".

"Niko nikoga ne optužuje. Tu smo gdje smo. Borimo se, u ratu smo i nismo na početku. Zato nam je potrebno da pronalazimo izlazi iz situacije svakog dana", dodao je predsjednik Ukrajine.

Najvećem ratu u Evropi od 1945. se ne nazire kraj, a Zelenskom, koji je izabran za predsjednika 2019. ističe mandat, međutim zbog konflikta su izbori odloženi. Da li ima snage da nastavi? Zelenski kaže da kad je postao predsjednik, obećao je da će biti sa narodom do kraja i da će braniti ustav. Zato, ističe, ne bi bilo fer kada bi pokazao bilo kakvu slabost.

"Jednostavno nemam pravo na to. Nije dostojno mene. I onda ispadaš lažov. Definitivno ne želim da budem lažov, posebno za moju djecu", zaključio je on.

Bonus video: