Zelenski bi trebalo da se sastane Bajdenom; Lavrov: Francuski instruktori u Ukrajini legitimne mete

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan je rekao da je Ukrajini potrebno više protivvazdušne odbrane i da SAD rade na tome da ih snabdijevaju uz "kontinuirani protok oružja"

5128 pregleda 1 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se sastanu ove nedjelje dok oba lidera budu u Francuskoj, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan.

Nakon tih razgovora uslijediće još jedan sastanak sljedeće nedjelje dok se lideri Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja okupljaju na samitu u Italiji.

Salivan je rekao da će Bajden "imati dva suštinska angažmana sa predsjednikom Zelenskim", uključujući razgovore o trenutnoj situaciji u Ukrajini i o tome kako Sjedinjene Američke Države (SAD) mogu "da nastave i prodube" svoju podršku.

Drugi sastanak će se održati neposredno uoči mirovne konferencije u Ukrajini čiji je domaćin Švajcarska, kojoj Bajden neće prisustvovati. U delegaciji SAD biće potpredsjednica Kamala Haris i Salivan.

Salivan je rekao da je Ukrajini potrebno više protivvazdušne odbrane i da SAD rade na tome da ih snabdijevaju uz "kontinuirani protok oružja".

Podrška SAD u ovom trenutku ne uključuje planove za slanje američkih vojnih trenera u Ukrajinu, rekao je Salivan.

"Instruktori - legitimne mete"

Rusija je u utorak sapštila da ne isključuje mogućnost udara na strane vojne instruktore u Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da će svaki francuski vojni instruktor u Ukrajini koji obučava ukrajinske vojnike biti "legitimna meta" za ruske napade.

"Bez obzira na njihov status, vojni zvaničnici ili plaćenici predstavljaju legitimnu metu za naše oružane snage", rekao je Sergej Lavrov u utorak. Rekao je da misli da su francuski instruktori "već na teritoriji Ukrajine".

Lavrov je to rekao na konferenciji za novinare u Republici Kongo tokom svoje afričke turneje.

Vrhovni vojni komandant Ukrajine rekao je prošle nedjelje da se Ukrajina priprema za skori dolazak trenera.

Međutim, francuski predsjednik Emanuel Makron nije to potvrdio niti je komentarisao, kako je rekao, "glasine ili odluku koja bi mogla da se donese".

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, takođe je rekao u utorak da "instruktori koji obučavaju trupe kijevskog režima nemaju nikakvu vrstu imuniteta i da nije važno da li su Francuzi ili ne".

Rasprava o korišćenju zaplijenjene ruske imovine

Portparol za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u utorak da očekuje da će razgovori lidea G7 u Parizu uključiti i diskusiju o korišćenju zamrznute ruske imovine za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine.

Kirbi je rekao da se ta sredstva drže širom svijeta i da će biti potrebni koordinisani napori saveznika da bi plan uspio.

"Kuda će to ići i da li ćemo uskoro donijeti neku odluku, ne mogu da pričam o tome", rekao je Kirbi. "Ali to je ideja za koju vjerujemo da je relevantna i da je treba istražiti. Ali da bi se to desilo i da bi bilo efikasno, moramo imati učešće prijatelja i partnera u tome".

Peskov je rekao krajem prošlog mjeseca da bi plan Evropske unije da koristi profit od zamrznute ruske imovine za finansiranje odbrane Ukrajine bio "ništa drugo do eksproprijacija".

Nastavljeni obostrani napadi dronovima

Ukrajinska vojska saopštila je u srijedu da su ruske snage preko noći izvele napade sa 22 bespilotne letjelice, dok su zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Nikolajev prijavili su štetu na kućama.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je protivvazdušna odbrana oborila sve dronove, njih 22, a presretanja su obavljena iznad regiona Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Herson, Poltava i Sumi.

Vitalij Kim, regionalni guverner Nikolajeva, rekao je na Telegramu da su krhotine uništenih dronova u padu uništile jednu kuću i oštetile deset drugih. Nije bilo prijavljenih povređenih.

Filip Pronin, guverner Poltave, javio je na Telegramu da je u ruskom napadu povređena jedna osoba i oštećeno industrijsko postrojenje.

U Dnjepropetrovsku, guverner Sergej Lisak rekao je na Telegramu da je u napadu dronom oštećeno pet kuća, tri poljoprivredne zgrade i neki dalekovodi.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da je uništilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti, dvije bespilotne letjelice iznad Kurske oblasti i još jednu bespilotnu letjelicu iznad regiona Voronjež. Nije bilo izvještaja o žrtvama.

Bonus video: