Ukrajina dobija francuske avione, Zelenski danas sa Bajdenom o oružju vrijednom 225 miliona dolara

"Živimo u vremenu kada Evropa više nije kontinent mira", kazao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pred francuskim poslanicima

2214 pregleda 6 komentar(a)
Volodimir Zelenski pred francuskim poslanicima, Foto: REUTERS
Volodimir Zelenski pred francuskim poslanicima, Foto: REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da "Evropa više nije kontinent mira" i da je ruski predsjednik Vladimir Putin "zajednički neprijatelj" Ukrajine i Evrope.

"Živimo u vremenu kada Evropa više nije kontinent mira", kazao je ukrajinski predsjednik pred francuskim poslanicima, prenosi Beta.

On je dodao da je ruska invazija na Ukrajinu "vratila nacizam u Evropu".

Zelenski je izjavio da bi mirovni samit zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj mogao Ukrajinu da približi "pravednom kraju rata".

Na samit u Švajcarskoj pozvano je više od stotinu zemalja i organizacija, ali ne i Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Sjedinjene Države su pozvale Kinu da prisustvuje Samitu, saopštio je danas portparol Stejt Departmenta. On je novinarima u četvrtak rekao da je Kina prisustvovala prethodnim samitima i da je njeno prisustvo „bilo od pomoći", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Mislimo da bi i ovdje njihovo prisustvo bilo od pomoći", kazao je portparol Stejt departmenta, prenosi Mina.

Peking, koji ima bliske veze sa Moskvom, ranije je saopštio da neće učestvovati na samitu u Švajcarskoj od 15. do 16. juna, ističući da je prisustvo obje strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju.

Miraž za dejstvo po ruskoj infrastrukturi u pozadini

Portal Balkanska bezbjednosna mreža prenio je danas da će Ukrajina od Francuske dobiti višenamjenske borbene avione Miraž 2000-5 kao novi resurs za dejstvo krstarećim raketama po ruskoj infrastrukturi u pozadini. Predsjednik Francuske Emanuel Makron juče je tokom susreta u Parizu sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim objelodanio da će ukrajinski piloti leteti u doniranim francuskim avionima.

Za ukrajinsku avijaciju to je važna tema zbog zamene frontovskih bombardera Su-24 koji se koriste kao platforme za lansiranje krstarećih raketa Storm Šedou i SCALP EG donirane od Britanaca odnosno Francuza.

Makron je Zelenskom obećao avione varijante Miraž 2000-5 koja je namjenjena primarno za lovačke zadatke, naoružane raketama vazduh-vazduh MICA dometa do 80 kilometara koje se u prvoj fazi leta vode inercijalnim navigacijskim sistemom uz korekciju linkom sa aviona, a u završnoj fazi podvarijanta rakete MICA RF prelazi na radarsko samonavođenje, a MICA IR na infracrveno samonavođenje.

Ukrajinskim Suhojima napravljenim u vreme SSSR ističu resursi i nedostaju rezervni djelovi, tako da isporuka Miraža 2000-5 obezbeđuje novi resurs za dejstvo sa velikih udaljenosti po ruskoj infrastrukturi u pozadini.

Za sada nije poznato koliko će aviona dobiti Ukrajina, ali zahtjevi organizacije obuke i održavanja nameću kao minimalnu količinu eskadrilu od 12 do 14 komada.

Zelenski u Francuskoj
Zelenski u Francuskojfoto: REUTERS

Peskov: Izjave Makrona pokazuju da je Francuska spremna da direktno učestvuje u sukobu

U međuvremenu, oglasili su se iz Kremlja. Izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona o jačanju vojne podrške Ukrajini pokazuju da je Francuska "spremna da direktno učestvuje u sukobu", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Beta.

On je rekao da može da se kaže da "Makron pokazuje apsolutnu podršku ukrajinskom režimu" i da izjavljuje da je Francuska "spremna da direktno učestvuje u vojnom sukobu".

Makron je izjavio sinoć da će Francuska poslati Ukrajini borbene avione tipa Miraž, kao i da će francuska vojska obučiti ukrajinske pilote.

On je ponovio da Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje koje joj obezbjeđuju njeni zapadni saveznici za gađanje vojnih ciljeva u Rusiji.

Bajden i Zelenski prvi put licem u lice poslije šest mjeseci

Kako prenosi Glas Amerike, Zelenski će boravak u Parizu iskoristiti da se sastane i sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, sa kojim će razgovarati o paketu oružja vrijednog 225 miliona dolara.

Biće to njihovi prvi razgovori licem u lice otkako je Zelenski posjetio Vašington u decembru, kada su se njih dvojica borila sa republikanskom opozicijom za veću pomoć Ukrajini.

Oni će se ponovo sastati sljedeće nedjelje na samitu G7 u Italiji, dok bogate nacije budu raspravljale o korišćenju ruske imovine zamrznute nakon invazije na Ukrajinu za obezbjeđivanje 50 milijardi dolara za Ukrajinu.

Novo oružje vrijedno 225 miliona dolara između ostalog uključuje artiljerijsku municiju i presretače za protivvazdušnu odbranu, rekli su izvori.

Bonus video: