Stoltenberg: Nema neposredne vojne prijetnje iz Rusije po zemlje NATO-a

"Sve dok ne ostavljamo prostor za nesporazume ili pogrešne procjene u Moskvi ili u drugim glavnim gradovima zemalja koje bi potencijalno mogle da nas napadnu, nema vojne pretnje na države NATO-a", rekao je Stoltenberg

4118 pregleda 4 komentar(a)
Stoltenberg i Kristerson, Foto: Reuters
Stoltenberg i Kristerson, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, je danas izjavio u Stokholmu da "nema neposredne vojne pretnje" iz Rusije na zemlje NATO-a, pošto je Kremlj optužio zapadne zemlje da žele zaoštravanje tenzija u Ukrajini.

"Sve dok ne ostavljamo prostor za nesporazume ili pogrešne procjene u Moskvi ili u drugim glavnim gradovima zemalja koje bi potencijalno mogle da nas napadnu, nema vojne pretnje na države NATO-a", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Stokholmu sa švedskim premijerom, Ulfom Kristersonom.

Upitan o mogućnosti da Rusija testira posvećenost zemalja NATO-a da odbrani bilo koju drugu članicu u slučaju napada prema Članu 5. Sporazuma Alijanse, Stoltenberg je odgovorio da ne postoji nikakva neposredna vojna prijetnja protiv zemalja NATO-a.

"Stoga, ne vjerujemo da će naš Član 5. biti stavljen na probu", rekao je generalni sekretar NATO-a u posjeti Švedskoj koja je u aprilu pristupila NATO-u.

Kremlj je nedavno kritikovao NATO zbog pokretanja "novog ciklusa zaoštravanja" poslije odluke SAD da omoguće Ukrajini da napada mete u Rusiji u odbrani grada Harkova.

Francuska je u četvrtak uveče najavila prebacivanje borbenih aviona Miraž 2000-5 u Kijev, dok ruske vlasti tvrde da je Francuska "spremna da direktno učestvuje u sukobu".

Švedski premijer je rekao da će švedski borbeni avioni učestvovati u snagama Alijanse za osmatranje iznad Baltičkog mora.

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, koji je u posjeti Parizu, ponovo je pozvao svoje zapadne saveznike da "učine više" u pomoći njegovoj zemlji da se odbrani od ruske agresije.

Bonus video: