Njemačka: Demohrišćani traže da Šolc poslije izbornog debakla postavi pitanje povjerenja vladi

Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Karsten Lineman i potpredsjednik poslaničke grupe demohrišćana u parlamentu Jens Špan rekli su da Šolc treba da snosi konsekvence i provjeri koliko poslanika ima povjerenje u njegovu vladu

11381 pregleda 2 komentar(a)
Šolc glasa na evropskim izborima, Foto: Reuters
Šolc glasa na evropskim izborima, Foto: Reuters

Poslije prvih vijesti o ubjedljivoj pobjedi njemačkih opozicionih demohrišćanskih partija CDU i CSU i debaklu socijaldemokratske SPD Kancelara Olafa Šolca na evropskim izborima, visoki fukcioneri demohrišćana sugerisali su večeras da bi Šolc u parlamentu trebalo da postavi pitanje povjerenja vladi.

Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Karsten Lineman i potpredsjednik poslaničke grupe demohrišćana u parlamentu Jens Špan rekli su da Šolc treba da snosi konsekvence i provjeri koliko poslanika ima povjerenje u njegovu vladu.

Ukoliko ne bi dobio povjerenje većine poslanika, šef države bi mogao da raspusti parlament i raspiše prijevremene izbore.

Predsjednica SPD Saskia Esken odbacila je takav zahtjev.

"Kancelar je na čelu vlade koju smo zajedno formirali od tri partije, i to će nastaviti da radi", rekla je Esken, a prenijela agencija dpa.

Esken je dodal da Šolc "uživa puno povjerenje" i da je SPD "jedinstvena".

Generalni sekretar liberalne Partije slobodnih demokrata (FDP) Bižan Đir Saraj izbjegao je pitanje o povjerenju vladi.

"Kao prvo, ne postavlja se pitanje povjerenja. Imamo ogromne izazove u našoj zemlji, i bez obzira ko je na vlasti, moramo ih riješiti", rekao je Đir Saraj, dodajući da je Njemačkoj potreban ekonomski zaokret.

Hrišćansko demokratska unija (CDU) i njena bavarska manja sestra Hrišćansko socijalna unija (CSU) ovojile su od 29,5 do 30 odsto glasova.

Odličan rezultat ostvarila je ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD ) koja je osvojila 16 do 16,5 odsto.

Prema prognozama koje su prenijele njemačke javne televizije, socijaldemokratska SPD kancelara Olafa Šolca osvojila je sa 14 odsto tek treće mjesto, a za njom slijede Zeleni, koji su sa oko 12 odsto pretrpjeli značajan udarac u odnosu na izbore 2019. kad su osvojil 20,5 odsto glasova, i liberalna FDP, a sa nepromijenjenih oko pet odsto. Te tri stranke su članice vladajuće koalicije.

Prva na listi Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Katarina Barli ocijenila je večeras da slab uspjeh njene partije na evropskim izborima ostavlja gorak ukus, ali i da nije postojala dovoljna podrška politike na saveznom nivou, u kojoj upravo SPD predvodi vladajuću koaliciju.

Ona je rekla da SPD, kao ni druge partije, nije znala da izvuče korist iz demokratskih protesta sa početka godine, kada su širom Njemačke održavane masovne demonstracije protiv desnog ekstremizma, prenijela je agencija dpa.

Na pitanje o mogućoj potvrdi Ursule fon der Lajen, iz opozicione konzervativne Hrišćansko-demokratske unij (CDU), za drugi mandat na čelu Evropske komisije, Barli je rekla da je za to potreban "demokratski konsenzus". A takav konsenzus ne može se postići sa desnim populistima i neofašistima, naglasila je Barli.

Bonus video: