Frederiksen: Još nisam sva svoja, napad na mene je napad na sve nas

Osumnjičeni za napad, čiji identitet nije otkriven, na saslušanju pred sudom je pohvalio Frederiksen kao "veoma dobru premijerku", a istražitelji sumnjaju da je bio pod uticajem narkotika u vrijeme incidenta

3913 pregleda 3 komentar(a)
Mete Frederiksen, Foto: Reuters
Mete Frederiksen, Foto: Reuters

Danska premijerka Mete Frederiksen kazala je da se ne osjeća baš sjajno, ali da će nastaviti sa svojim poslom, u prvom intervjuu nakon što je prošle sedmice napadnuta u Kopenhagnenu.

Nju je u petak 39-ogodišnji Poljak udario na trgu u glavnom gradu Danske. Tamošnje vlasti saopštile su u subotu da napad ne smatraju politički motivisanim, a Poljaku je određen pritvor do 20. juna.

"Ne osjećam se sjajno, nisam još sva svoja", kazala je DR Frederiksen. Ona nije otkrila detalje napada, ali je kazala da je "zastrašujuće kada neko pređe posljednju fizičku granicu".

"Napad je vjerovatno rezultat nakupljanja mnogih drugih stvari. Prijetnje tokom dužeg vremena na društvenim mrežama su postale gore, posebno od početka rata na Bliskom Istoku. Vikanje u javnim prostorima. Možda je ovo bila kap koja je prelila čašu. Kao ljudsko biće, osjećam se kao da je ovo napad na mene lično. Ali nemam sumnje da je udarena premijerka. Na taj način, to postaje napad na sve nas. U našoj zemlji nema prostora ni za jedan oblik nasilja", izjavila je Frederiksen.

Ona je ocijenila da se ton u danskoj politici od nedavno promijenio. Osumnjičeni za napad, čiji identitet nije otkriven, na saslušanju pred sudom je pohvalio Frederiksen kao "veoma dobru premijerku", a istražitelji sumnjaju da je bio pod uticajem narkotika u vrijeme incidenta.

Bonus video: