NATO u Njemačkoj pravi glavni štab za Ukrajinu

Operativni plan je odobrio Sjevernoatlantski savjet u pisanoj proceduri u četvrtak. Potom su ga u petak potvrdili ministri odbrane

2536 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glavni štab za planiranu misiju NATO za koordinaciju isporuke oružja i obuke ukrajinskih vojnika biće u Njemačkoj. Kako iz krugova Alijanse saznaje dpa, sjedište misije biće u Visbadenu.

U Visbadenu je već baza oružanih snaga SAD za Evropu koje su do sada vodile koordinaciju. Operacijom će rukovoditi general sa tri zvijezdice koji će direktno odgovarati glavnokomandujućem snagama NATO u Evropi.

Operativni plan je odobrio Sjevernoatlantski savjet u pisanoj proceduri u četvrtak. Potom su ga u petak potvrdili ministri odbrane.

Zadatke podrške Ukrajini su do sada prvenstveno obavljale SAD. Krajem 2022. postavile su jedinicu od oko 300 vojnika u bazi u Visbadenu.

Misija NATO je i mjera predostrožnosti u slučaju da se Donald Tramp vrati na mesto predsjednika SAD od januara 2025. Izjave Trampa i njegovih republikanca podstiču sumnju da li će SAD, ako Tramp pobijedi na izborima, nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

U projektu ne učestvuje Mađarska pošto se vlada na čelu sa Viktorom Orbanom pribojava da misija može da uvuče NATO u direktan sukob s Rusijom.

Radni naziv misije je "NATO bezbjednosna pomoć i obuka za Ukrajinu".

Većina članica alijanse je zapravo bila za ime "NATO misija Ukrajina", ali je njemačka vlada prigovorila da to može pogrešno da se tumači - kao da savez hoće da šalje vojsku u rat.

Bonus video: