Đorđa Meloni optužena za "cijepanje Italije" zbog zakona koji dozvoljava da bogatije regije zadrže poreze

Kritičari kažu da će zakon o diferenciranoj autonomiji, koji je izazvao svađu u Parlamentu, povećati siromaštvo na jugu

9860 pregleda 5 komentar(a)
Meloni, Foto: Reuters
Meloni, Foto: Reuters

Italijanska premijerka krajnje desnice, Đorđa Meloni, optužena je za "cijepanje zemlje" nakon što je parlament odobrio kontroverzni zakon kojim se regijama daje više moći, a kritičari kažu da će povećati siromaštvo na jugu, navodi Gardijan.

Promjena, koju je donji dom odobrio rano danas poslije žestoke debate koja je trajala cijelu noć, dio je vladine rekonstrukcije italijanske države, uključujući i predlog zakona koji je u utorak odobrio gornji dom koji bi omogućio direktan izbor premijera ili premijerke.

Zakon o "diferenciranoj autonomiji", koji su tražile bogata desničarska Lombardija i Veneto, kao i ljevičarska Emilija Romanja, daje regijama veću moć nad načinom na koji se njihovi poreski prihodi prikupljaju i troše, kao i nad javnim službama kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Odobrenje zakona, koji je usvojen sa 172 glasa za i 99 protiv, pozdravio je Mateo Salvini, lider Lige, članice vladajuće koalicije koja se godinama zalagala za taj potez, kao "pobjedu svih Italijana".

Meloni je rekla da je ovo "korak naprijed ka izgradnji jače i pravednije Italije" i navela da bi se ovim "prevazišle razlike koje danas postoje između različitih djelova zemlje".

Kritičari kažu da će, ako bogatije regije budu u mogućnosti da zadrže više svojih poreskih prihoda, to značiti manje finansijskih sredstava za siromašnije regije, koji su pretežno na jugu.

Mjera je bila toliko ogorčeno osporavana da je dovela do tuče u parlamentu prošle nedjelje, kada je političaru iz opozicionog Pokreta pet zvjezdica bila potrebna medicinska pomoć.

Tučnjava je izazvala demonstracije opozicionih partija u Rimu u utorak uveče, koje su rekle da se okupljaju "da brane nacionalno jedinstvo" suočene sa dva zakona i da protestuju protiv navodnog "nasilja i zastrašivanja" od strane vladajuće koalicije.

Eli Šlajn, liderka Demokratske partije lijevog centra (PD), rekla je da ta mjera izaziva podjele i da će povećati nejednakost.

"Meloni, patriotkinja koja cijepa zemlju", rekla je. "Braća Italije su se poklonila Liginim secesionističkim snovima".

Predlog zakona koji dozvoljava direktan izbor premijera ili premijerke je značajna ustavna promjena koju je Meloni energično promovisala, opisujući ga kao "majku svih reformi".

Prema tom predlogu, premijer ili premijerka bi se birao, odnosno, birala, na pet godina, a koalicija koja podržava pobjedničkog kandidata ili kandidatkinju dobila bi najmanje 55 odsto mjesta, zakon za koji Meloni tvrdi da bi pomogao da se ukinu "rotirajuća vrata" italijanskih vlada.

Kritičari strahuju da bi predlog zakona, koji podsjeća na ustavnu promjenu koju je napravio fašistički diktator, Benito Musolini, prije oko jednog vijeka, mogao da odvede Italiju ka autoritarizmu.

Svaku promjenu ustava moraju da odobre oba doma parlamenta dvotrećinskom većinom. Glasanje u gornjem domu je izostalo, a očekuje se da će se ponoviti rezultat u donjem domu, što znači da će zakon skoro sigurno biti stavljen na referendum, koji bi mogao biti održan 2025. godine.

Bonus video: