Bivši šef EIB-a pod istragom za korupciju

Kancelarija evropskog javnog tužioca pokrenula slučaj protiv Vernera Hojera koji je 11 godina bio na čelu Evropske investicione banke

7783 pregleda 1 komentar(a)
Verner Hojer, Foto: Rojters
Verner Hojer, Foto: Rojters

Bivši predsjednik Evropske investicione banke (EIB), Verner Hojer je pod istragom za korupciju i zloupotrebu položaja, kao i za pronevjeru sredstava Evropske unije, optužbe za koje je ovaj 72-godišnjak kazao da su apsurdne.

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO), koja istražuje slučajeve zloupotrebe sredstava EU, najavila je juče istragu i dodala da je Evropska investiciona banka prihvatila njihov zahtjev da ukine imunitet za dvoje bivših zaposlenih i dozvolila pretres službenih prostorija, prenio je Rojters.

Tužilaštvo nije direktno imenovalo Hojera, koji je bio na čelu banke u periodu između 2012. i 2023. godine, ali je on preko advokata izdao saopštenje da je pod istragom.

Rekao je da je riječ o istrazi u vezi s novcem za otpremninu koji je isplaćen drugom zaposlenom u EIB-u, a koji je odobrio dok je bio predsjednik, nakon “preporuke nadležnog odjeljenja i generalnog sekretara EIB-a”.

“Optužbe protiv mene su potpuno apsurdne i neosnovane”, kazao je Hojer, dodajući da u potpunosti sarađuje s istragom EPPO-a i da je tražio od EIB-a da takođe sarađuje. Verner Hojer se penzionisao s pozicije predsjednika EIB-a krajem prošle godine.

Hojer je kazao da je riječ o istrazi u vezi s novcem za otpremninu koji je isplaćen drugom zaposlenom u EIB-u, a koji je on odobrio dok je bio predsjednik

Njegov advokat Nikolaos Gazeas kazao je da mirno čekaju istragu. “Dokazaće da su optužbe protiv mog klijenta neutemeljene i potpuno apsurdne. To je razlog zašto je moj klijent i sam zatražio da mu se ukine imunitet kako bi se optužbe mogle razjasniti”, rekao je za portal “Politiko”.

Portparol EIB-a je kazao da će banka “u skladu sa svojom redovnom praksom sarađivati s evropskim istražiteljima u ovom slučaju”, poručio je.

Evropska investiciona banka sa sjedištem u Luksemburgu djeluje kao kreditno tijelo EU i važno je za podsticanje razvoja i integracije zemalja članica nudeći kredite, garancije i ulaganja u javni i privatni sektor.

Istraga protiv Hojera je pokrenuta nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), prijavila ovaj slučaj EPPO-u koja ima ovlašćenja da istražuje prekogranične slučajeve, i potencijalne počionioce izvede pred sud i traži nadoknadu za interese EU.

Kancelarija evropskog javnog tužioca osnovana je 1. juna 2021. kada je za prvu evropsku tužiteljku imenovana Laura Kodruta Kovesi. Kovesi je prije dolaska na čelo EPPO-a već privukla pažnju evropskih medija i javnosti beskompromisnom borbom protiv korupcije u Rumuniji. Prije imenovanja na funkciju evropske javne tužiteljke, Kovesi je bila glavni tužilac rumunskog Nacionalnog direktorata za borbu protiv korupcije.

Bonus video: