Korijere dela sera: Premijerka Estonije, žestoka protivnica Putina, biće nova šefica diplomatije EU

Kaju Kalas su za novu visoku predstavnicu EU na čelu Evropske službe za spoljne poslove predložili demohrišćani, socijalisti i liberali i to treba da potvrde vođe EU, koji se sjutra i u petak sastaju u Briselu.

5278 pregleda 34 reakcija 13 komentar(a)
Kaja Kalas, Foto: Reuters
Kaja Kalas, Foto: Reuters

Premijerka Estonije Kaja Kalas, žestoko neprijateljski nastrojena prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, biće nova šefica diplomatije Evropske unije i zamijeniće Žozepa Borelja, iako je bilo sumnji da li je ona prava ličnost za to upravo zbog izuzetno oštrih stavova prema Moskvi, piše danas italijanski list Korijere dela sera.

Kalas će biti zadužena i za Dijalog Beograd-Priština, dok je Moskva estonsku premijerku uvrstila u spisak ličnosti za kojima je raspisana potjernica, navodi italijanski dnevnik.

Kaju Kalas su za novu visoku predstavnicu EU na čelu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) predložili demohrišćani, socijalisti i liberali i to treba da potvrde vođe Unije, koji se sjutra i u petak sastaju u Briselu.

Ime premijerke Estonije, koja je opsjednuta Rusijom, dodaje Korijere dela sera, spominjalo se i među kandidatima za novog generalnog sekretara NATO-a.

"Ništa čudno", ističe milanski dnevnik, "to je i porodična priča Kaje Kalas jer je njena majka sa svojom majkom u doba sovjetske deportacije Estonaca kao djete prebačena u Sibir i tamo ostala do desete godine".

Kaja Kalas
Kaja Kalasfoto: Reuters

"Vieliki protivnik Putina, Kalas je proteklih mjeseci tražila od vođa EU da snažno finansijski i vojno podrže Ukrajinu... a unutar Unije je bilo onih koji su u nju sumnjali zbog krajnje oštrih odnosa s Moskvom", napominje Korijere dela sera.

List dodaje da je jedan EU izvor na briselskom portalu Politiko postavio i pitanje "da li EU na takvu dužnost stavlja nekog ko bi sa zadovoljstvom pojeo Ruse za ručak".

"Kaja Kalas je na to", piše milanski list, "reagovala s ironijom i na mreži Iks (X) objavila sliku kako jede pahuljice s borovnicama i pije kafu".

Korijere dela sera podsjeća da je Kaja Kalas bila upletena u jedan skandal, koji je izbio prošle godine, jer je preduzeće za logistiku u kojem je njen suprug bio akcionar, nastavilo da isporučuje robu Rusiji i poslije invazije Ukrajine.

Bonus video: