Borelj osudio zabranu evropskih medija u Rusiji

Moskva je u utorak objavila blokadu emitovanja 81 medija iz EU na ruskoj teritoriji

9101 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
“Odluka pojačava već ozbiljnu cenzuru”: Moskva, Foto: Rojters
“Odluka pojačava već ozbiljnu cenzuru”: Moskva, Foto: Rojters

Evropska unija je osudila "potpuno neosnovanu odluku" ruskih vlasti da blokiraju pristup više od 80 evropskih medija u Rusiji, saopštio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

"Ova odluka dodatno ograničava pristup slobodnim i nezavisnim informacijama i pojačava već ozbiljnu cenzuru medija u Rusiji", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Dodaje se da zabranjeni evropski mediji rade u skladu s novinarskim principima i standardima i da daju činjenične informacije, i ruskoj publici, uključujući o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

"Nasuprot tome, ruske dezinformacije i propagandni mediji, protiv kojih je EU uvela restriktivne mjere, ne predstavljaju slobodne i nezavisne medije. Njihovo emitovanje u EU je suspendovano jer su pod kontrolom ruskih vlasti i koriste se kao instrument u podršci agresorskom ratu protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Borelj je istakao da je poštovanje slobode izražavanja i medija ključna vrijednost za EU i da će nastaviti da podržava dostpunost činjeničnih informacija i publici u Rusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da u odgovoru na zabranu ruskih medija u EU uvodi kontramjere, blokadu emitovanja 81 medija iz zemalja članica EU na ruskoj teritoriji.

Među tim medijima je nekoliko novinskih agencija, uključujući francusku AFP i špansku EFE, više televizijskih stanica, dnevnika i internet publikacija, kao što su njemački Špigl i Cajt, španski Mundo i Pais, francuski Mond, Liberasion, italijanska Republika, kanali LCI i C News i portali Politiko i EUObserver.

EU je sredinom maja odlučila da sankcioniše četiri ruska medija - Glas Evrope (Voice of Europe), Ria novosti, Izvestiju i Rusku gazetu, optužujući ih za širenje propagande Kremlja.

Austrijska novinarka da napusti zemlju

Rusija je juče saopštila da je naredila moskovskom dopisniku austrijskog javnog servisa ORF da napusti zemlju nakon što je Beč ukinuo akreditaciju glavnom dopisniku agencije TASS u Austriji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo glavnu dopisnicu ORF-a iz Moskve, Karolu Šnajder.

"Naloženo joj je da preda akreditaciju i da u bliskoj budućnosti napusti teritoriju Ruske Federacije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglašeno je da je ovaj korak iznuđena uzvratna mjera u vezi sa nastavkom diskriminacije predstavnika ruskih medija u Austriji.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da bi moglo da poništi odluku ako Austrija vrati akreditaciju Arini Davidjan, bečkoj dopisnici državne novinske agencije TASS.

Protjerivanje austrijske novinarke poklopilo se sa početkom suđenja dopisniku Volstrit žurnala Evanu Gerškoviču, koji je u pritvoru od hapšenja u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koju on, njegov poslodavac i američka vlada negiraju.

Bonus video: