Frans info: Utakmice Ukrajine sa Evropskog fudbalskog prvenstva izostaju sa ruskih televizijskih kanala

Glavni kanal koji emituje utakmice u Rusiji nije prenosio utakmice Ukrajine od početka takmičenja u Njemačkoj. Zvanično, o cenzuri nema govora, ali nema ni slika ukrajinskog tima

4850 pregleda 5 komentar(a)
Sa meča Ukrajina-Belgija, Foto: Reuters
Sa meča Ukrajina-Belgija, Foto: Reuters

Iako se zvanično ne pominje cenzura, prenosi utakmice sa Ukrajinom sa Evropskog fudbalskog prvenstva izostaju sa ruskih televizijskih kanala, prenio je danas radio Frans info.

Taj radio kaže da "nema sportskog primirja u sukobu Ukrajine i Rusije" i računa da ako se ukrajinska reprezentacija kvalifikuje za osminu finala Evropskog prvenstva u Grupi E, ruski gledaoci neće znati ništa o tome.

Glavni kanal koji emituje utakmice u Rusiji nije prenosio utakmice Ukrajine od početka takmičenja u Njemačkoj. Zvanično, o cenzuri nema govora, ali nema ni slika ukrajinskog tima.

Glavni sportski kanal u Rusiji, podružnica Gasprom medija, ne prenosi utakmice ukrajinske selekcije, a da bi se gledale postoji samo jedan kanal sa pretplatom, dok ruski sportski mediji "minimalno pominju" ukrajinsku reprezentaciju.

Iako u Rusiji nema cenzure, autocenzura je vrlo stvarna da se neke slike nepoželjne onima na vlasti ne bi pojavile na ekranima, ocijenio je francuski radio.

Frans info je pomenuo primjer meča Turska-Gruzija, na kojem su gruzijski navijači sa tribina skandirali da je predsjednik Rusije Vladimir "Putin glupak".

U grupi u kojoj je Ukrajina, bile su još Slovačka, Rumunija i Belgija, a danas je odigrano posljednje kolo. Ukrajina i Belgija odigrale su bez golova, dok je na meču Slovačka - Rumunija bilo 1:1.

Sva četiri tima završila su grupu sa po četiri boda, ali je "platila" Ukrajina, koja ispada zbog najgore gol-razlike.

Upravo je gol-razlika lansirala Rumuniju, koja je prva, Belgija je druga, dok Slovačka prolazi u osminu finala kao treća.

Bonus video: